NEC ook tegen AZ kluts kwijt

NEC incasseerde gisteren de derde opeenvolgende nederlaag op vrijdag. Na FC Twente (0-3) en RBC Roosendaal (0-2) profiteerde ook AZ van de merkwaardige terugval bij NEC op de laatste werkdag van de week: 0-2.

De Alkmaarders speelden min of meer onder protest in Nijmegen. AZ miste de afgelopen week liefst veertien spelers door verplichtingen met vertegenwoordigende elftallen. Trainer Louis van Gaal verzocht de KNVB in een vroegtijdig stadium het duel met NEC te verplaatsen. De voetbalbond hield echter vast aan het bestaande programma, tot onbegrip en woede bij de AZ-coach.

Van Gaal, die in deze kwestie steun kreeg van bondscoach Van Basten, zag zijn voltallige A-selectie pas donderdagmiddag weer terug. Door hevige sneeuwval was trainen in Alkmaar echter niet mogelijk. De voormalige bondscoach moest zich daardoor beperken tot een tactische bespreking. Daarin liet hij weten dat Barry van Galen en Kenneth Perez rust zouden krijgen op de bank.

AZ, ook zonder Denny Landzaat (geschorst), Shota Arveladze (dijbeen) en Tarik Sektioui (privé-omstandigheden), speelde rommelig en slordig en kreeg slechts een paar aardige schietkansen. Ook NEC, met routinier Patrick Pothuizen voor de eerste keer dit seizoen in het basisteam, kwam nauwelijks in scoringspositie.

Het was wel te zien dat de thuisclub, zonder de geschorste verdedigers Peter Wisgerhof en Rob Wielaert, na de nederlaag in Roossendaal iets goed wilde maken. NEC speelde met veel agressie en gebruikte soms ontoelaatbare middelen om aan de bal te komen. Vooral middenvelder Stijn Schaars moest het ontgelden. Hij kreeg eerst een vuistslag van Andrzej Niedzielan in zijn gezicht (onbestraft) en kort daarna legde Björn van der Doelen hem onbarmhartig neer (slechts geel).

Na de rust was het duel snel beslist. Eerst speelde Haris Medunjanin zichzelf knap vrij waarna hij doeltreffend uithaalde, 0-1. Twee minuten later scoorde Koevermans uit een voorzet van de jeugdinternational 0-2.

Interim-trainer Ron de Groot van NEC constateerde dat zijn ploeg zonder vertrouwen speelt. ,,Dat heeft ook te maken met het wegvallen van doelman Gábor Babos.' Hij ontkende dat de sfeer zou zijn vertroebeld door een straftraining na de nederlaag tegen RBC. ,,Ik heb alleen maandag een extra training ingelast. We zullen volgende week hard aan de slag moeten om er weer bovenop te komen. Als je weet wat NEC kan is dit onder de maat.' (ANP)