Muziekindustrie gedagvaard

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of grote platenmaatschappijen zich schuldig hebben gemaakt aan kartelafspraken over de verkoopprijs van digitale muziekbestanden.

Platenmaatschappijen zoals Sony BMG zouden volgens berichten in Amerikaanse media gisteren dagvaardingen hebben ontvangen. 'Onze karteldivisie kijkt naar de mogelijkheid dat de muziekdownload-branche kartelafspraken heeft gemaakt', zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Justitie verdenkt platenmaatschappijen ervan afspraken te hebben gemaakt over de verkoop van hun digitale muziekbestanden. De bekendste van deze verkopers is Itunes van technologiebedrijf Apple. Afgelopen september noemde Apple-bestuursvoorzitter Steve Jobs platenmaatschappijen nog 'hebzuchtig' omdat zij hadden verzocht om prijsdifferentiatie. Nieuwe en populaire muziekbestanden moeten meer kosten, zo willen de muziekbedrijven, terwijl de prijs van oudere bestanden kan dalen. Volgens Jobs zouden hogere prijzen er alleen maar toe leiden dat nog meer luisteraars muziek illegaal downloaden zonder te betalen. Op dit moment hebben alle muziekbestanden dezelfde prijs. In de Verenigde Staten is dat 0,99 dollar per nummer, in Europa 0,99 euro.

Naast Sony BMG zouden ook Warner Music Group, EMI Group en Universal Music betrokken zijn bij de afspraken. Geen van de bedrijven wilde commentaar geven.

Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoek doet naar de sector. In 2001 werd een twee jaar durend onderzoek naar prijsafspraken afgesloten. Niemand werd aangeklaagd.