'Meer overwerken voor de huur'

Omdat de buurt verpauperde, besloten Maurice (43) en Jolanda (42) Reumerman zes jaar geleden van de Utrechtse wijk Ondiep naar Leidsche Rijn te verhuizen. Deze nieuwbouwwijk aan de rand van Utrecht is rustig en dus ideaal, volgens het echtpaar Reumerman. Ze hebben een zoon van veertien die autistisch is en die speciaal onderwijs volgt. Jolanda: 'Deze rustige wijk is veel beter voor hem dan Ondiep, dat vlakbij het centrum van de stad ligt en waar het altijd druk is.'

De nieuwbouwwijk is nog volop in wording. De Bonenkruidstraat, waar de familie Reumerman woont, was een van de eerste straten die werden opgeleverd. De verhuizing was een vooruitgang, want het oude huis tochtte, vertelt Maurice. 'Ook waren er vaak burenruzies in de straat. Er waren wel kinderen in de buurt, maar niet veel met wie we onze zoon wilden laten spelen. We zijn blij dat we uit die achterstandswijk weg zijn.'

Huursubsidie krijgen ze niet, omdat Maurice als ambtenaar te veel verdient om hier aanspraak op te maken. De huur is 430 euro per maand. Jolanda kan niet werken, dus zijn ze afhankelijk van Maurice' inkomen. 'Daar lig ik wel eens wakker van. Alles wordt maar duurder. We hebben nu per maand driehonderd euro over om van te leven. We moeten dan ook alles afwegen. Kopen we dit wel of niet?' vertelt Jolanda.

En nu wonen ze ook nog in een huis dat volgens het nieuwe huurbeleid geliberaliseerd zal worden. Het heeft namelijk een woz-waarde van tussen de 195.000 en 295.000 euro. Dit is in Utrecht de maatstaf is voor het invoeren van de liberalisering. De eigenaar, corporatie Mitros, mag de huur vanaf 1 juli harder laten stijgen dan die van gewone sociale-huurhuizen. Over vier jaar mag die zelfs vragen wat hij wil.

Tientallen euro's, misschien wel honderd euro per maand extra aan huur zal een groot probleem worden voor de familie Reumerman. Per maand werkt Maurice al vaak dertig uur over 'om het een beetje leuk te hebben'. Jolanda vindt het vreselijk dat haar man zoveel overwerkt, maar rondkomen zonder deze extra inkomsten zou volgens haar niet mogelijk zijn. Mocht de huur aanzienlijk stijgen, dan moeten zij het huis misschien verruilen voor een goedkopere huurwoning in een achterstandswijk. 'Ik ga nog liever tien uur extra overwerken, dan dat we het huis uit moeten. Ik zal er alles aan doen om dat te voorkomen', aldus Maurice.

Of de plannen van minister Dekker nu wel of niet doorgaan, onzeker is de toekomst van de familie sowieso. 'De kans dat onze zoon een goede baan vindt, is klein. Ook zal hij misschien een aangepaste woning nodig hebben. Onze huur blijft ondertussen gewoon stijgen', vertelt Jolanda. Zes jaar geleden betaalde de familie Reumerman nog 360 euro aan huur, nu is dat al 430 euro. Maurice: 'Zonder die liberalisering van de huurhuizen is het al duur genoeg'.

    • Anneke Polak