Kramer verslaat Hedrick op 5 km

Schaatser Sven Kramer heeft gisteravond bij de wereldbekerfinale in Heerenveen Chad Hedrick verslagen op de 5.000 meter. Op de Winterspelen bleef de Amerikaan hem nog voor en veroverde zo het goud.

Kramer won in Thialf, olympisch kampioen Hedrick werd derde. De tweede plek was voor de Italiaan Enrico Fabris. Voor de Amerikaan was er wel een andere prijs. Hij won de wereldbeker op de afstand. Het was ook om die reden dat hij eerder op de dag uit de Verenigde Staten was komen vliegen.

Kramer, in Turijn goed voor zilver op de 5.000 meter, sprak van revanche. 'De Winterspelen heb ik afgesloten met een zeer zwakke tien kilometer. Die rit paste niet bij mij. Voor eigen publiek wilde ik hier laten zien dat ik veel beter kan.'

Dat lukte hem. 'Dit is een mooie opsteker voor Calgary', vervolgde Kramer. Over enkele weken neemt hij daar met Carl Verheijen en Mark Tuitert deel aan de wereldtitelstrijd allround. Hij geldt als één van de favorieten.

Hedrick stelde zich tevreden met de derde plaats. Hij was vooral naar Nederland gekomen om de wereldbekers op de vijf kilometer en op de 1.500 te winnen. In principe was het voor de Amerikaan voldoende om af te rekenen met Carl Verheijen. Dat deed hij in een rechtstreeks duel.

De voorbereiding van Hedrick was, op z'n zachtst gezegd, wonderbaarlijk geweest. Na de Spelen in Turijn verscheen hij sinds afgelopen maandag in Alkmaar (bij sponsor Dirk Scheringa en AZ-trainer Louis van Gaal), New York en Los Angeles. Werkend aan zijn pr in uiteenlopende talkshows en toekomst als acteur. Pas enkele uren voor aanvang van de wedstrijden in Thialf keerde hij terug in Nederland.

Kang-Seok Lee won in Heerenveen de 500 meter bij de mannen. De tijd van de Zuid-Koreaan was 34,82 seconden. Joey Cheek, de olympisch kampioen, werd tweede. Beste Nederlander was Gerard van Velde (35,69), die twaalfde werd.

Bij de vrouwen was Sayuri Yoshii uit Japan de snelste. De tijd van de nummer negen van de Olympische Winterspelen was 38,35.

Marianne Timmer, olympisch kampioene op de kilometer, was met de tiende plaats de beste Nederlandse. De Duitse Jenny Wolf was al zeker van de wereldbeker op de sprint. (ANP)