Juilliard krijgt grote muziekcollectie

De Juilliard School of Music in New York heeft een grote collectie muziekmanuscripten cadeau gekregen van de miljardair Bruce Kovner. De collectie telt 139 manuscripten, schetsen, door componisten gecorrigeerde drukproeven en eerste drukken. Daarbij is werk van Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms, Schumann, Chopin, Liszt, Ravel en Copland.

Bruce Kovner, een publiciteitsschuwe beursspeculant die met een vermogen van 2,5 miljard dollar tot de vierhonderd rijksten op aarde behoort, verzamelde de collectie in de laatste elf jaar. Tot hij deze week zijn donatie deed aan de Juilliard School of Music, was niet bekend dat hij de muziekcollectie bezat. Kovner begon op veilingen te kopen omdat hij de daar aangeboden manuscripten relatief goedkoop vond. Vaak betaalde hij overigens bedragen van meer dan een miljoen dollar, schreef The New York Times deze week..

Belangrijk in de collectie zijn een gecorrigeerde drukproef van Beethovens Negende symfonie, manuscripten van Beethovens enige opera Fidelio, Mozarts manuscript van partijen voor blazers en pauken van de finale van Le nozze di Figaro, Schumanns werkversie van zijn Tweede symfonie en Brahms' manuscripten van zijn Tweede symfonie en Tweede pianoconcert.

Veel manuscripten zijn oorspronkelijk afkomstig uit particuliere verzamelingen en al lang niet ter beschikking geweest voor studie. ,,De collectie is adembenemend', zei de musicoloog Neal Zaslow van de Cornell Universiteit. ,,Elk onderdeel daarvan zou al een enorme aanwinst zijn.' Volgens Zaslow ligt het niet voor de hand de collectie onder te brengen in een conservatorium. ,,Maar het belangrijkste is, dat de collectie nu op een veilige plaats is en ter beschikking staat van de wetenschap.' De Juilliard School of Music bouwt daarvoor nieuwe ruimte, die klaar moet zijn in 2009.

Bruce Kovner is een groot muziekliefhebber. Hij is een amateurpianist, die nu studeert op nocturnes van Chopin. In de vroege jaren '70 volgde hij korte tijd avondcursussen aan de Juilliard School, waarvan hij bestuursvoorzitter is. Hij deed een studie aan de Harvard Universiteit, maar voltooide die niet ,,Ik had verbazingwekkend interessante ideeën voor dissertaties, al kreeg ik er nooit een af.'