In dubio: overstappen op digitale televisie?

Iedereen staat herhaaldelijk voor de vraag: hoe besteed ik mijn geld. Deze week: wil ik televisieprogramma's digitaal gaan bekijken of handhaaf ik mijn analoge televisieabonnement.

Enen en nullen. In de toekomst zal televisie in digitale vorm de Nederlandse huiskamers binnenkomen, daar zijn de verschillende televisieaanbieders van overtuigd. Op dit moment kijkt ongeveer een op de zes huishoudens in Nederland digitale tv, maar dat aantal groeit snel. Door het beeld digitaal te versturen worden meer zenders mogelijk, met een betere beeldkwaliteit. Om digitale tv te kijken is een decoder nodig, een kastje dat het digitale signaal omzet in een televisiebeeld.

Digitale televisie is in verschillende vormen te ontvangen: via de kabel, de satelliet, de ether en via internet. Kabelmaatschappijen die analoge televisie aanbieden, zoals Casema, Essent en UPC, zijn begonnen het signaal digitaal te versturen. Een aantal kabelaanbieders biedt de decoder gratis aan.

Een andere manier van digitaal televisiekijken is via de satelliet. Canaldigitaal biedt deze mogelijkheid, met veel zenders, aan. Het zelf installeren van de schotel die deze zenders binnenhaalt, is volgens Martijn van Hout van Canaldigitaal wel 'voor de goede doe-het-zelver'. De decoder en schotel brengen hoge instapkosten met zich mee. Van Hout: 'Ik zal je niet adviseren om voor een jaar digitale televisie via de satelliet te nemen, maar door het goedkope abonnement ben je vanaf twee jaar goedkoper uit.'

Digitenne en KPN versturen het digitale beeld via de ether. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om ook in de auto televisie te kijken. Digitale tv via de ether is voorlopig voornamelijk in de Randstad te ontvangen. Daarnaast kan er storing ontstaan door onder meer langsrijdende trams of dichte luxaflex. De nieuwste mogelijkheid om digitaal tv te kijken is via het internet. Versatel zendt nu nog hoofdzakelijk live eredivisievoetbal uit.

Op websites als digitelevisie.nl en televisiedigitaal.nl zijn de prijzen van de verschillende vormen van digitale tv te vergelijken.

Digitaal

De kwaliteit van digitaal beeld en geluid is een stuk beter dan die van analoge televisie. Ronald van der Aart van UPC zegt dat er behoefte is ontstaan aan hogere kwaliteit, zowel door hogere eisen van de consument als door de komst van betere elektronica. Martijn van Hout van Canaldigitaal bevestigt dit: 'Mensen kopen steeds grotere schermen, zoals plasmaschermen. Analoog beeld is daar uiteindelijk niet mooi meer op.'

Digitale televisie maakt de ontvangst van meer zenders mogelijk. Waren bij een analoog abonnement nog ongeveer dertig kanalen te ontvangen, digitale tv heeft zeker honderd zenders. Naast een digitaal basispakket, dat grotendeels overeenkomt met het analoge aanbod, zijn allerlei buitenlandse zenders en themakanalen te bekijken.

Om met zoveel zenders het overzicht te houden heeft digitale tv EPG, een elektronische programmagids. Met de afstandsbediening is het programma en achtergrondinformatie op te vragen, desgewenst ingedeeld naar genre.

Interactie is een ander voordeel. Digitale beelden zijn makkelijk op te nemen en te herhalen. Daarnaast komen er volgens Van der Aart van UPC steeds meer mogelijkheden. 'Mensen kunnen gaan meespelen met een spel, gaan stemmen of direct bestellen, wat zij net op bijvoorbeeld Fashiontv gezien hebben.' Video on demand, een soort digitale videotheek, behoort ook tot de mogelijkheden.

Analoog

Net als bij analoge tv via de kabel ben je voor het aanbod van digitale tv via de kabel afhankelijk van de kabelmaatschappij die in jouw buurt werkzaam is. Bij digitaal kijken via de ether of internet is het zelfs de vraag of digitale tv in jouw regio wel mogelijk is. Dat is na te gaan op sites als digitelevisie.nl en televisiedigitaal.nl.

Een belangrijke vraag is of je wel behoefte hebt aan een veelvoud van het analoge televisieaanbod. Aan een groot pakket met exotische zenders hangt bijna altijd een prijskaartje. Als de huidige analoge hoeveelheid aan zenders al niet te overzien is, lijkt een overstap naar digitaal onnodig.

Een nieuw soort televisie brengt een extra digitaal kastje met zich mee en een extra afstandsbediening. Het kastje (de decoder) kost, afhankelijk van het soort digitale tv, enige tijd en moeite om te installeren. De nieuwe afstandsbediening neemt weliswaar grotendeels de zap-functie van de gewone tv-afstandsbediening over, maar is wel weer een extra tv-accessoire.

Het analoge beeld is op alle televisies in huis te bekijken. Om digitale televisie op verschillende toestellen te ontvangen is meestal een extra decoder nodig.

    • Mees van der Made