'Ik werd er niet prettiger van'

De mede-oprichter van Leefbaar Utrecht is uitgekeken op de politiek. Hij wil weer geld verdienen. 'Al die kleine mensjes in de politiek, daar kan ik niet meer tegen.'

Leefbaar Utrecht oprichter Nederland, Utrecht, 13-03-2003 Broos Schnetz links en Henk Westbroek in hun stamcafe. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Als Broos Schnetz (54), oprichter en oud-voorzitter van Leefbaar Utrecht, bij een campagnevergadering van zijn partij zit, zeggen de raadsleden: 'Kun je ons niet loslaten, Broos?' Of: 'Behoefte aan controle, jongen?' Dan vraagt Schnetz waarom er zo weinig mensen zijn. Met vakantie? Midden in de verkiezingscampagne?

Walther Lenting, wethouder en lijsttrekker van Leefbaar Utrecht, belt hem een paar keer per dag. Maar nee, zegt Schnetz, hij is niet meer de baas van Leefbaar Utrecht - de partij die hij samen met zanger en dj Henk Westbroek groot had gemaakt (14 zetels in de raad, collegepartij samen met PvdA, CDA en VVD). Hij heeft nog wel gezag. 'Dat is mijn rol. Maar feitelijk bemoei ik me er niet meer mee.'

Broos Schnetz, vastgoedondernemer, was acht jaar voorzitter van Leefbaar Utrecht. In oktober vorig jaar trad hij af. Hij vond dat het tijd werd om geld te verdienen. 'Ik heb behoorlijk ingeteerd.' En hij was uitgekeken op de politiek. 'Het vernieuwingsproces is tot stilstand gekomen. En de marges waarin je wat kunt doen, zijn klein. Je kunt hoogstens afspraken maken over het afschaffen van de achterkamertjes. De wetgeving komt uit Den Haag.'

Schnetz zegt dat hij politiek 'eigenlijk geen leuk bedrijf' vindt. 'Ik ben er ook geen prettiger mens van geworden. De kinnesinne, de achterklap. Mensen zijn alleen met zichzelf bezig. In een vage brainwave dacht ik in het najaar dat ik wethouder wilde worden. Sinds een paar weken denk ik: nee. Al die kleine mensjes in de politiek, daar kan ik niet meer tegen.'

Dat geldt ook voor uw eigen partij?

'Ik kijk graag naar de resultaten van ons werk. Ik ben hartstikke trots. We hebben zoveel voor elkaar gekregen. Het stationsgebied bijvoorbeeld. Daar hebben we een referendum over gehouden en dat stationsgebied komt er.'

En het wordt 'ruim en groen', de keuze van de bevolking?

'Ja, dat wordt ruim en groen. Geloof ze niet, de farizeeërs van de oppositie die zeggen dat dat niet zo is. GroenLinks zette in een vorige periode als collegepartij een handtekening onder een plan dat veel slechter was dan dat van ons.'

Leefbaar Utrecht heeft veel voor elkaar gekregen, zegt u. Maar de partijj gaat op 7 maart verliezen.

'Absoluut. Het is een wetmatigheid in Nederland dat je, als je bestuursverantwoordelijkheid hebt gedragen, de rekening gepresenteerd krijgt. En het Leefbaar-imago is beschadigd geraakt. Veel leefbaren hebben er een grote klerezooi van gemaakt. Het is óók zo dat de oude politiek wel wat heeft geleerd de afgelopen jaren. Zeker de PvdA. Henk (Westbroek, red.) en ik hebben altijd gezegd: de partij moet een katalysator zijn. Als die rol is uitgespeeld, is het voor mij minder interessant.'

Leefbaar Utrecht wilde de afgelopen periode fuseren met de PvdA. Was dat uw idee?

'Ja. Je komt onherroepelijk op het punt dat je de balans opmaakt. Het begint met een gevoel. Henk en ik komen uit de PvdA, ons hart zit aan de linkerkant. We waren afgeknapt op de paarse coalities, maar het sociaal-democratische vlammetje blijft branden. De besprekingen over de fusie zijn vastgelopen op de blokkade die de PvdA opwierp als Henk en ik kandidaat wilden zijn bij burgemeestersverkiezingen.'

Tijdens een lijsttrekkersdebat deze week zat Walther Lenting met gebogen hoofd tussen de anderen.

'Dat is niet goed. Maar hij is moe. Hij belde me na afloop. Er waren weinig mensen van Leefbaar Utrecht bij.'

Westbroek en u deden dat anders. En u leidde de partij strak.

'Ik denk dat ik een goede mix had gevonden tussen een aai en een schop. Bij Leefbaar Utrecht hebben mensen meer dan gemiddeld leiding nodig. Ze hebben een verschillende achtergrond, ze kwamen uit liefde voor de stad bij de partij. De regie is nu minder strak dan vroeger.'

Wat voor partij wordt Leefbaar Utrecht?

'Ik denk dat het een typische stadspartij wordt. Voor Utrechters die op een praktische manier dagelijkse problemen willen oplossen.'

    • Petra de Koning