Hollands dagboek;Lilian Marijnissen

In het Noordbrabantse Oss staat Lilian Marijnissen (20) nummer twee op de lijst van de SP voor de gemeenteraadsverkiezingen. De SP, de grootste partij in Oss, kreeg hier vier jaar geleden veertig procent van de stemmen.

Lilian Marijnissen, dochter van SP-leider Jan Marijnissen, studeert politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voert nu in Oss campagne voor de verkiezingen: 'Een stad met 70.000 inwoners zonder ziekenhuis is echt waanzin.'

Lilian Marijnissen: 'Oss kent geen achterstandswijken, de stad ligt er mooi bij' Foto Rien Zilvold oss lilliane marijnissen foto rien zilvold Zilvold, Rien

Donderdag 23 februari

Gisteren was er een jongerendebat in Oss, waaraan ik namens de SP heb deelgenomen. Helaas zat er vooral eigen aanhang van de politieke partijen in de zaal en waren er vrijwel geen jongeren. Het blijft toch moeilijk om deze groep voor politiek te interesseren. Gelukkig gaat dat bij de SP best goed! We hebben een van de grootste politieke jongerenorganisaties van Nederland. Ik sta voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op nummer twee van de kieslijst in Oss omdat de SP niet alleen wil zeggen dat ze jongeren serieus nemen, maar het ook daadwerkelijk wil laten zien.

Vanavond was er gemeenteraadsvergadering. Er stond maar één echt punt op de agenda: Oss heeft sinds kort na 100 jaar ziekenhuisgeschiedenis, het ziekenhuis verloren. Dit kon gebeuren doordat het bestuur van het ziekenhuis twee kleinere ziekenhuizen, namelijk dat van Oss en Veghel, wil sluiten om dan één groot nieuw ziekenhuis te bouwen. Helaas komt dit nieuwe ziekenhuis niet in Oss. Als SP hebben we er jarenlang alles aan gedaan om het ziekenhuis voor Oss te behouden; een stad met 70.000 inwoners zonder ziekenhuis is echt waanzin! We hebben ruim 30.000 handtekeningen opgehaald van mensen die voor behoud van beide ziekenhuizen waren. Maar helaas, deze ziekenhuizen waren volgens de regering en het ziekenhuisbestuur niet meer rendabel genoeg, dus werd tot sluiting beslist. Een grote schande als je het mij vraagt.

Vrijdag

De raadsvergadering duurde gisteren tot half een, dus het was laat voor ik uiteindelijk in bed lag. Toch vanmorgen weer vroeg op omdat ik vanavond te gast was bij NOVA Politiek. 's Morgens om acht uur gingen de SP jongeren al op pad om op de MBO's in Oss SP-kranten uit te delen, maar dat heb ik maar een keertje overgeslagen! Ik zat vanavond bij NOVA aan tafel met staatssecretaris Rutte (VVD), wethouder Geluk van Rotterdam (CDA) en Ahmed Marcouch, lijsttrekker voor de PvdA in Amsterdam Slotervaart. Dat was dus wel erg lastig tussen al die heren! Maar spannend om het op te moeten nemen tegen mensen met zoveel ervaring. Maar ik ben er wel tevreden over, ik heb toch aardig mijn verhaal kunnen vertellen en een tegengeluid kunnen laten horen. Met name toen de heer Rutte begon te vertellen dat het linkse college in Nijmegen (net zoals in Oss, zit de SP in Nijmegen ook in het college van B&W) het zo slecht deed. Wat een onzin! Zelfs politieke tegenstanders zijn erg tevreden over hoe het in Nijmegen gaat, het college presteert boven alle verwachtingen!

Zaterdag

De eerste officiële carnavalsdag in Oss. Vanmiddag stonden we met een standje en verkiezingsmateriaal in de stad. Erg gezellig! Af en toe komt er een carnavalsblaaskapel voorbij, maar ik houd me nog even bezig met de campagne hoor! Heb erg veel leuke reacties op mijn optreden gisteren in NOVA ontvangen, mensen kwamen zelfs spontaan naar me toe om dat te zeggen! Dat is natuurlijk wel heel fijn. Ook veel mensen komen naar ons toe voor informatie over de SP of voor zomaar een praatje. Uit de prijsvraag die mensen die dag konden invullen blijkt dat de bevolking in Oss ervan uit gaat dat de SP weer zal winnen deze verkiezingen. Dat zou dan de negende keer op rij zijn. Hopelijk blijkt deze voorspelling op 7 maart te kloppen!

De rest van het weekend heb ik me toch maar even onder de carnavalsvierders gemengd, erg gezellig!

Maandag

De laatste week voor de verkiezingen is vandaag begonnen. Nu wordt het heel spannend! Overal polls en verkiezingsdebatten. Ik vraag me af in hoeverre mensen zich hierdoor nog laten leiden. Alle partijen zijn nu opeens zo actief, voeren acties, laten van zich horen. Ik ben blij dat de SP het hele jaar door actief is en niet alleen in verkiezingstijd, dat zou me geen fijn gevoel geven. Ik hoop dat mensen toch vooral kijken naar wat een partij de afgelopen vier jaar gepresteerd heeft, in plaats van naar wat er nu allemaal wordt beloofd.

Maar wij voeren nu in Oss ook volop campagne! De SP heeft het in het college van B&W prima gedaan! De stad ligt er mooi bij, Oss kent geen achterstandswijken en dat is heel belangrijk. Er is flink geïnvesteerd in de verenigingen, er is een actieplan sociale woningbouw opgesteld zodat er snel duizend (betaalbare!) woningen voor starters en ouderen bijkomen. Daarnaast betekent solidariteit in Oss echt wat. De norm om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand hebben we, ondanks alle bezuinigingen uit Den Haag, kunnen verhogen naar 115 procent van het minimumloon en voor de mensen met de laagste inkomens hebben we rond de kerstdagen nog wat extra's kunnen doen. Ik merk dat die dingen ontzettend gewaardeerd worden. Ook financieel is de gemeente Oss gezond. We horen bij de honderd goedkoopste gemeenten van Nederland bleek deze week uit onderzoek. Die tactiek van de rechtse partijen om nu vlak voor de verkiezingen te gaan roepen dat linkse partijen alleen maar geld uitgeven is nergens op gebaseerd. Laat ze dat nu eerst maar eens bewijzen. In Oss is alles in ieder geval prima op orde!

Dinsdag

Al twee weken lang gaan we elke avond met een flink aantal SP-ers een wijk van Oss in om huis aan huis onze verkiezingskrant af te geven. We bellen overal aan en geven de krant persoonlijk af. In een gemeente als Oss met 70.000 inwoners en 16 kernen is dat heel wat werk, maar we kunnen op veel waardering rekenen van de mensen. Zo hoor je bovendien nog eens wat. Mensen hebben de gelegenheid om je iets te vertellen of te vragen en dat is natuurlijk prima! Daarnaast is de attentiewaarde als je de krant persoonlijk afgeeft vanzelfsprekend hoger dan wanneer de verkiezingskrant met de reclamefolders meekomt. Daar zijn de verkiezingen toch net even te belangrijk voor vind ik!

Zelf heb ik het ook nog erg druk met allerlei interviews. Erg leuk dat ik mijn verhaal kan vertellen op deze manier. Sommige dingen maak ik me echt zorgen over. De situatie in Irak bijvoorbeeld. Ik vind het schandalig dat de Nederlandse regering kritiekloos achter de Amerikanen aanhobbelt. Meneer Bush wist zeker dat er massavernietigingswapens in Irak waren, dus begonnen de Verenigde Staten een oorlog, maar er is nooit iets gevonden. Nu gaan we ook naar Afghanistan. De praktijk toont aan dat wederopbouw daar nog lang niet mogelijk is, de Nederlandse soldaten zullen door de bevolking worden gezien als een verlengstuk van de Amerikanen die daar bruut optreden. Is het dus niet reëel je af te vragen wat onze soldaten daar precies kunnen gaan doen? Maar ik maak me ook zorgen over omstandigheden in Nederland. Dit kabinet Balkenende heeft zoveel stuk gemaakt. Het vertrouwen van mensen in de regering; alles zou beter en goedkoper worden. Maar in de praktijk wordt het slechter en duurder, denk aan de euro, het nieuwe zorgstelsel en alle privatiseringen in het openbaar vervoer en de energiesector. Maar ook het vertrouwen van mensen in elkaar; steeds meer wordt je gedwongen ieder voor zich te leven, politici beloven van alles, maar komen ze het ook na? Als de overheid al niet eerlijk is, moeten mensen dat dan wel zijn?

Woensdag

Vandaag weer een druk programma! 's Morgens heb ik wat aan mijn studie politicologie gedaan. Het is deze week vakantie en dan kan ik mooi wat achterstanden wegwerken! 's Middags flink bezig geweest om verkiezingskranten af te geven en ook moest er een foto gemaakt worden voor bij dit dagboek. 's Avonds was de laatste gemeenteraadsvergadering voor de verkiezingen van aanstaande dinsdag. Het is maar afwachten in wat voor samenstelling de gemeenteraad van Oss volgende keer aan tafel zal zitten! De SP zit sinds 1974 in de gemeenteraad van Oss en bij alle verkiezingen wisten we te winnen. Inmiddels zijn we met bijna 40% van de stemmen de grootste partij. Ik denk dat de SP in Oss dat vertrouwen van mensen verdiend heeft door altijd met mensen te praten, in plaats van over de mensen te praten. De SP is altijd een partij geweest die weet wat er leeft in de stad. Hoe kun je anders ook een goede bestuurder zijn?

Donderdag 2 maart

Vanmorgen kon ik lekker een beetje uitslapen. Dat was fijn want het is elke avond toch behoorlijk laat geworden. Ik ben met een vriendin de stad in geweest, gezellig bijkletsen! Daarna bezocht ik met lijsttrekker Jules Iding het buurthuis in onze wijk. We gingen de uitdaging aan om een kaartje te leggen met de doorgewinterde kaarters. Leuk om met deze mensen een praatje te maken. Vanavond gaan we natuurlijk weer met onze verkiezingskranten op pad. Nog maar een paar dagen en dan zijn de verkiezingen al! Ik hoop op een hoge opkomst. Het is erg dat sommige mensen het vertrouwen in de politiek zodanig hebben verloren dat ze helemaal niet meer gaan stemmen. Hopelijk laten op 7 maart veel mensen wél horen hoe ze vinden dat het in hun gemeente gaat. Maar ik durf de stelling wel aan dat mensen die 7 maart SP stemmen, daar 8 maart ook nog wat aan hebben!

    • Lilian Marijnissen