geënte kip

Tegenstanders van vogelgriepvaccinatie voeren vaak aan dat consumenten vaccinvrij kippenvlees willen eten. Maar consumenten hebben helemaal geen afkeer van ingeënt pluimvee. In Nederland krijgt een leghen minstens acht vaccinaties, zo melden de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Een slachtkuiken krijgt er vier.

Die andere vaccins zijn niet van betere kwaliteit dan het griepvaccin waarover nu discussie is. Guus Koch, viroloog aan het Centraal Instituut voor DierziekteControle in Lelystad: Na alle vaccinaties kunnen dieren nog virus verspreiden.' De meeste pluimveeziekten waartegen de Nederlandse kip wordt gevaccineerd zijn niet zo agressief als de vogelgriep. Op één uitzondering na: Newcastle Disease, oftewel de pseudo-vogelpest. Net als de echte vogelpest (nu vogelgriep genoemd) verspreidt het Newcastlevirus zich snel en richt dan grote economische schade aan.

Koch: Als het hier uitbreekt, krijg je dezelfde taferelen als met de vogelgriep in 2003.' Inenting tegen pseudo-vogelpest is niet waterdicht: in 1992 was er, ondanks vaccinatie, een kleine uitbraak in Nederland.

Waar gaat het dan nog om bij de huidige discussie rond het vogelgriepvaccin? Handelsbelangen, zeggen betrokkenen. Wetenschappelijke argumenten worden daartoe opportunistisch ingezet, beaamt Guus Koch desgevraagd. Japan wil nu geen producten meer invoeren van Nederlandse vrije-uitloopkippen. Tegelijkertijd importeren ze wel uit China, waar ook énorm gevaccineerd wordt, en waar énorm vogelpest heerst. Dan zeggen ze er wel bij dat hun Chinese import van sterk gecontroleerde bedrijven komt. Maar dat geldt ook voor Nederland.'

Economische motieven verklaren volgens Koch veel vaccinatiebeslissingen. Hij stelt het zo: vooral voor landen die vrij zijn van een bepaalde ziekte, is het gunstig om van exportpartners een veilig maar duur testsysteem rond identificeerbare vaccins (de zogenoemde markervaccins) te eisen. De meeste dierziektes, waaronder Newcastle disease, komen echter wereldwijd voor. Wie dan van anderen een markervaccin eist, moet het zelf ook in zijn eigen veestapel gaan toepassen.