Essent zet bouw door van terminal voor gas

Energiebedrijf Essent en het Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips hebben besloten de bouw van een terminal voor vloeibaar aardgas (LNG, liquified natural gas) door te zetten. De terminal komt in de Eemshaven te staan. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt.

Essent en ConocoPhillips springen hiermee in op de wereldwijd snel groeiende vraag naar LNG, dat in sterk afgekoelde en gecomprimeerde vorm over grote afstanden wordt vervoerd per tanker. Europa heeft veel belangstelling voor LNG, omdat het van over de hele wereld kan worden aangevoerd en het Europa minder afhankelijk maakt van huidige leveranciers die gas per pijpleiding aanvoeren, waaronder Rusland.

In Nederland heeft ook het Rotterdamse bedrijf 4Gas plannen om een LNG-terminal te bouwen, maar dan in de haven van Rotterdam. Tankopslagbedrijf Vopak en gasleverancier Gasunie plannen een dergelijke terminal op de Maasvlakte.

Essent en ConocoPhillips hebben deze week bij de provincie Groningen de benodigde vergunningen voor de bouw aangevraagd, nadat de haalbaarheidsstudie positief was afgerond. Concurrent 4Gas heeft die stap twee weken geleden gezet. Vopak en Gasunie deden dat afgelopen november al. Volgens planning worden alledrie de terminals in 2010 in bedrijf genomen.

Hoeveel Essent en ConocoPhillips in hun terminal investeren, hebben ze tot op heden niet bekendgemaakt. De bedrijven hebben voor Eemshaven gekozen omdat, aldus een woordvoerder van Essent, er 'goed diep water' is. Wel moet de vaargeul in de (Wester-)Eems nog verder uitgediept worden. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en Groningen Sea-ports hebben toegezegd het noodzakelijke baggerwerk hiervoor uit te voeren. Verder, zegt de woordvoerder, is vanuit Eemshaven makkelijk aan te sluiten op het gasleidingnet van Gasunie.

De terminal bestaat uit een aanlegplaats voor schepen, twee grote tanks en een installatie die LNG weer omzet in gewoon aardgas.

ConocoPhillips heeft in het gasrijke Qatar al een installatie staan waarmee het aardgas kan omzetten in LNG. Essent heeft voor de import van pijpleidinggas al grote contracten lopen met onder meer het Noorse Statoil en het Deense Dong.