Eon naar Maasvlakte

Het Duitse energiebedrijf Eon gaat op de Maasvlakte een nieuwe, grote elektriciteitscentrale bouwen die een investering van 1,2 miljard euro vergt. De bouw van de kolencentrale begint waarschijnlijk volgend jaar en duurt circa vier jaar.

Hiermee sluit Eon aan op plannen die eerder bekend zijn gemaakt door onder meer het Belgische Electrabel. Ook dat bedrijf wil op de Maasvlakte een kolencentrale bouwen, die overigens ook deels op biomassa kan draaien. Verder heeft het Nederlandse Nuon plannen voor een centrale die zowel op kolen, biomassa als gas draait, en een investering vergt van 1 miljard euro. Nuon onderzoekt hiervoor drie mogelijke locaties, waarvan de Maasvlakte er een is.

De interesse in kolencentrales komt op een moment dat de olieprijzen, en de daaraan gekoppelde gasprijzen, erg hoog zijn. Nederland heeft op het moment erg veel gasgestookte centrales, die schoner zijn dan kolencentrales.

Eon zit sinds vijf jaar in Nederland. In 2000 nam het EZH over, een elektriciteitsproducent en -leverancier. Vorig jaar kocht Eon het leveringsbedrijf van het Eindhovense NRE, dat zijn netwerk behield. Inmiddels heeft de Australische investeringsmaatschappij Macquarie een optie op 49 procent van de aandelen in dat netwerk.

NRE maakte gisteren bekend zijn netwerk te willen samenvoegen met dat van Intergas, dat in West- en Midden-Brabant zit.