Ensemble Schönbrunn

Als Wolfgang Amadeus Mozart, 250 jaar geleden geboren, de nieuwe Mozart-cd van het Ensemble Schönbrunn zou afdraaien, zou hij denken dat er niets was veranderd. Op het extra hoesje om het plastic doosje is een mahoniehouten kistje afgebeeld met een fluit, in losse delen opgeborgen. De fluit werd in de tweede helft van de 18de eeuw gemaakt door de beroemde Dresdense instrumentmaker Carl August Grenser. Fluitist Marten Root kreeg het kistje met de fluit cadeau en liet het fragiele instrument nabouwen en speelt daarop nu Mozarts fluitconcerten KV 313 en 314 (beide uit begin 1778) en het concert voor fluit, harp en orkest KV 299, gecomponeerd in Parijs, april 1778. Harpiste Masumi Nagasawa bespeelt met een Louis XVI-harp ook al een zeer passend instrument.

Het is te hopen dat Mozart zelf deze cd pas morgenochtend opzet, want deze fluitconcerten, zo prachtig gespeeld door solisten en ensemble, zijn de mooiste zondagochtendmuziek.

KASPER JANSEN

KLASSIEK****

    • Kasper Jansen