Draaihals

Vanuit de ruige dennenbomen in de Noord-Hollandse duinen, niet ver van zee, klinkt een wonderlijk roepend geluid. Het is helder, stijgt in toonhoogte en breekt weer af. En nog eens. Het klinkt als kji-kji of twi-twi. We richten onze verrekijkers. Het is de Draaihals (Jynx torquilla), onmiskenbaar. De vleugels zijn lang en smal. In het vliegbeeld valt de lange, afgeronde staart op. De Draaihals is een zeldzame verschijning, er zijn nog slechts enkele tientallen broedparen in Nederland. Het verenkleed is grijsbruin met een bruinzwarte tekening, net boomschors. De onderzijde is lichter. De snavel is scherp. Een gestreepte keel. De vogel leeft voornamelijk op de grond of hoog in de bomen. Bij gevaar klemt hij zich vast tegen de boomstam. De Draaihals kan zijn kop ver in het rond draaien, vandaar de naam. De vogel overwintert in Midden-Afrika. Deze waarneming is vroeg, de winter is dan ook zacht dit jaar.

Draaihals. Illustratie Arie Ouwerkerk (birdpix.nl) Ouwerkerk, Arie

Illustratie: Arie Ouwerkerk (birdpix.nl)

freriks@nrc.,nl
    • Kester Freriks