Delfts bedrijf ruziet met Azerbajdzjan

Er dreigt een diplomatieke rel tussen Delft en Baku, de hoofdstad van Azerbajdzjan. Het Delftse bedrijf Fondel Metal Participation gaat juridische stappen ondernemen tegen de regering van de republiek uit de Kaukasus, omdat die regering - onder leiding van premier Artur Rasizade - een 25 jaar durend contract rond een aluminiumfabriek eenzijdig zou hebben stopgezet. Directeur Henk van Wijlen bevestigt dat zijn bedrijf reeds stappen heeft gezet voor een internationale arbitragezaak.

Fondel Metal Participation kreeg vijf jaar geleden een concessie van de toenmalige regering om onder meer twee aluminiumfabrieken van het bedrijf Azeral nieuw leven in te blazen. Het bedrijf, toen nog in handen van Fondel Finance van de Rotterdamse ondernemer Willem van 't Wout, zegde toe in een periode van 25 jaar 1 miljard dollar te investeren in de aluminiumindustrie. In de jaren 2002-2003 was de huidige eurocommissaris Neelie Kroes commissaris bij Fondel Finance.

In 2003 verkocht Van 't Wout het dochterbedrijf aan de Delftse investeringsgroep Pan-Invest. Fondel Metal Participations werd om fiscale redenen onder een Antilliaanse holding geplaatst.

Directeur Van Wijlen tast in het duister over de precieze toedracht van het stopgezette contract, maar vermoedt 'politieke achtergronden'. In een eerder deze week uitgegeven persbericht zei het bedrijf al 'significante investeringen' in Azeral te hebben gedaan, waardoor dat bedrijf na de olie-industrie 'de grootste exporteur' van het land is geworden. Sinds oktober staat Azeral volgens Fondel onder curatele door de staat.

Volgens berichten uit de lokale media in Azerbajdzjan zou het opzeggen van de overeenkomst met Fondel te maken hebben met de pogingen van de regering-Rasizade om de invloed van oud-minister van Economische Zaken Farhad Aliyev in te dammen. Deze minister werd in oktober afgezet omdat hij werd verdacht van het beramen van een staatsgreep. Het was Aliyev die destijds de concessie aan Fondel had gegeven. Hij zou nog steeds banden met Fondel Metal Participations hebben.