DEBAT OVER ENERGIEBEDRIJVEN

Het belangrijkste is dat de Europese grenzen voor energie opengaan. Ik wil weten wat de Europese Commissie van Frankrijk vindt. Wij willen geen Frans model van een groot staatsbedrijf. Dan betaalt de consument altijd te veel. Paul de Krom, Tweede-Kamerlid (VVD), NRC Handelsblad, 28 februari

Onze bedrijven moeten niet als een gewillige prooi aan de Europese giganten worden overgeleverd.Jos Hessels, Tweede-Kamerlid (CDA), 1 maart [Ik heb de strijd tussen energiereuzen in Europa al zien aankomen.] Dat was ook precies de reden dat ik de splitsing van energiebedrijven heb voorgesteld.

Laurens Jan Brinkhorst, minister van Economische Zaken, Trouw, 1 maart

Het is een kwestie van de muis en de olifant. Een Nederlandse 'nationale kampioen' doet niet mee in de Europese eredivisie.

Laurens Jan Brinkhorst, 1 maart

Om te beginnen zullen de huidige aandeelhouders - gemeenten en provincies - zich moeten uitspreken. Zij hebben altijd gestreefd naar privatisering van de energiebedrijven. Maar her en der rijzen twijfels. De aandeelhouders doen er goed aan nog een stap verder te gaan door duidelijk afstand te nemen van hun wens tot privatisering.Hoofdartikel, de Volkskrant, 2 maart

Er komt een groot probleem aan: hele hoge gasprijzen en te weinig stroom.Ivo Bozon, bestuurslid van consultantbureau McKinsey, NRC Handelsblad, 2 maart

Minister Brinkhorst wees moedig: stap uit de geharnaste discussie over het Splitsingswetsontwerp, las een pauze in en ga eerst de discussie op Europees niveau aan. Jan Cuppen, manager bij Essent, NRC Handelsblad, 3 maart