De krant antwoordt

1

Kranten zien inderdaad niet alles. Maar dat is niet altijd met opzet. De suggestie van de lezer vind ik dan ook waardevol. Het algemene post- en e-mailadres van de krant fungeert overigens vaak al als ideeënbus. Dergelijke post sturen we door naar deelredacties of gespecialiseerde redacteuren, die er hun voordeel mee doen. Soms werft de redactie onder artikelen om tips of extra informatie, vaak via een speciaal e-mailadres. Dan wordt de lezer ingeschakeld als extra paar oren en ogen. Journalistiek is geen eenrichtingverkeer. Omdat het e-mailadres lezerschrijft@nrc.nl het open kanaal tussen hoofdredactie en lezer wil zijn, stel ik voor dit adres behalve voor 'kwesties' ook voor tips, ideeën en wensen van lezers te gebruiken. We laten ons graag een spiegel voorhouden. De hoofdredactie kan dergelijke journalistieke input goed gebruiken in het dagelijkse gesprek met de redactie.

2

Te weinig aandacht voor de cartoonkwestie en te veel en te eenzijdig negatieve aandacht voor minister Verdonk. Ieder mag in de krant lezen wat hem belieft, maar deze lezer vergelijkt appels met peren en overdrijft de uitkomst. Ik vind dat aan het afdrukken van de mening van een columnist en een recensent over minister Verdonk geen algemene conclusie voor de lijn van de krant verbonden kan worden. Naar een verwijzing naar 'geur' in de vooral ironische column van Ramdas heb ik vergeefs gezocht.

Bezwaren van de lezer tegen het artikeltje 'Privacyprijzen voor Verdonk en Sony' op 30 januari deel ik niet. Die zogeheten Big Brother Awards worden in acht landen uitgereikt en wel door 'Bits of Freedom', een internationale beweging voor digitale burgerrechten die zeker niet onbekend is. De krant is overigens wel kritisch over minister Verdonk, getuige onze hoofdartikelen. Maar dat lijkt me de juiste plaats daarvoor en overigens gepermitteerd.

nieuwe kwesties:lezerschrijft@nrc.nl
    • Folkert Jensma