De golfclub

Automobilisten die over de rijksweg A27 richting Utrecht of Breda rijden, rollen of stilstaan hebben een prima en vaak langdurig uitzicht op de baan van de Nieuwegeinse Golfclub. Die strekt zich uit over de gemeenten Houten en Nieuwegein, aan twee zijden begrensd door een lawaaiige snelweg en het druk bevaren Amsteram-Rijnkanaal en een ware blikvanger heeft in het tussen de holes oprijzende kasteel Heemsteede. Waarvan ik nog steeds niet weet of het hier een gezandstraald en in de lak gezet oud of een uit het niets opgetrokken fantasiekasteel betreft. De wedstrijdbaan is in mei 2003 in gebruik genomen, heeft een lengte van 5.432 meter en is gezegend met de in de golfwereld felbegeerde A-status. Hij telt negen holes op een kunstmatig aangelegd, licht glooiend terrein dat tijdens regenloze periodes van de jammerlijke verdroging wordt gered door een computergestuurde beregeningsinstallatie. Na zonsondergang is de afslagplaats verlicht. Verder zijn er een mini-oefenbaan met eveneens negen holes, de golfschool, een vrij toegankelijk Grand-café met uitzicht op het kasteel, de vijverpartijen, in het groen rondwandelende bezoekers, clubleden én de snelweg. Nederland telt 260.000 golfers, 215 verenigingen in enigerlei vorm en 180 commerciële en verenigingsbanen. Een buitensport in opmars en de centraal in het land gelegen NGC is hiervan een uitstekende exponent.

Foto Freddy Rikken Driverange Golfclub NGC Golfprofessional Stuart Burley slaat zich in voordat de eerste leerlingen komen. Rikken, Freddy

Foto en tekst Freddy Rikken

Eerste aflevering van wekelijkse serie over de Nieuwegeinse Golfclub.

    • Freddy Rikken