Blackberry blijft in de lucht door schikking

Gebruikers van de Blackberry kunnen weer rustig ademhalen. De service van hun geliefde mobiele e-mailapparaat zal niet uit de lucht worden gehaald. Gisteren werd bekend dat de maker, het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), een langlopende patentrechtszaak heeft geschikt.

RIM heeft 612,5 miljoen dollar (509,5 miljoen euro) betaald aan het Amerikaanse bedrijfje NTP. Alle rechtszaken zijn daarmee afgehandeld.

NTP claimde dat RIM voor de ontwikkeling van de Blackberry inbreuk had gemaakt op zijn patenten op het gebied van e-mailtechnologie. Het bedrijf kreeg in 2003 van een jury gelijk. Sindsdien sleept de procedure zich voort. Binnenkort had een rechter moeten beslissen of de mobiele e-mailservice van de Blackberry uit de lucht moest worden gehaald. Dit tot bezorgdheid van de gebruikers, die hun apparaatje ook wel Crackberry noemen omdat hij zo verslavend is.

Het schikkingsbedrag wordt aan de lage kant geacht. Een schikkingsvoorstel van 450 miljoen dollar werd eind vorig jaar door een federale rechtbank afgewezen. Analisten hadden gedacht dat RIM zeker 1 miljard dollar zou moeten neertellen om van NTP af te komen.