'Bij huurverhoging verhuizen we'

Rampzalig zal het niet zijn voor Nellie Voss (45) en haar vriendin Indira (39) als de plannen van minister Dekker om bepaalde sociale huurhuizen te liberaliseren doorgaan. 'Het is nooit leuk om meer te moeten betalen, maar het is niet zo dat we dan niet meer rondkomen.'

Voss heeft een eigen bedrijf als vertaler en haar vriendin werkt als masseur. Ze houden, na aftrek van alle vaste lasten, per maand ongeveer duizend euro over. Voss: 'Het kan nogal schommelen, maar gemiddeld zal het daar wel ongeveer op neerkomen.' Het stel woont in de Bonenkruidstraat in Leidsche Rijn, de straat die in aanmerking komt voor liberalisering omdat de woz-waarde van de huizen tussen de 195.000 en 295.000 euro ligt. De huur is 430 euro, huursubsidie krijgen ze niet.

Een van de twee ruime slaapkamers wordt door Voss gebruikt als werkkamer. Het huis heeft een zolder en een tuin. Omdat het een ruime woning is, besloten ze vijf jaar geleden in dit huis samen te wonen. 'Het is wel een beetje tegengevallen. Van de groene omgeving is weinig meer over doordat de wijk wordt volgebouwd en er is een flat zowat tegen onze achtertuin aan gekomen.'

Als de huur door de liberalisering fors stijgt, overwegen ze zeker om te verhuizen. 'Het huis moet de prijs wel waard zijn.' Voss woonde voorheen in het centrum van Utrecht, haar vriendin komt uit Amsterdam. Graag zouden ze wat meer in de buurt van het centrum gaan wonen, om toch meer het gevoel te hebben in de stad te wonen. De liberalisering van het huis aan de Bonenkruidstraat zou een 'goede aanleiding' zijn om te verhuizen.

Een huurhuis in een andere wijk is dan een mogelijkheid, maar een koophuis ook, mochten de plannen van minister Dekker doorgaan. 'Mijn eigen bedrijf, dat ik vijf jaar geleden heb opgericht, begint nu aardig te lopen. Tegen die tijd kunnen we het ons misschien veroorloven om een huis te kopen. Dat doen we het liefste.'

    • Anneke Polak