Bij d'Electrique kan er nog geen lachje af

Alle begin is moeilijk, zelfs voor de doorgewinterd theatermaker Ko van den Bosch. Na 25 jaar is hij niet langer voorman van de explosieve theatergroep Alex d'Electrique, nee, uit boosheid op de overheid die zijn subsidie kortte, is hij alleen nog d'Electrique. Kleinschalig, politiek en zonder rondspattende verf, bloed of ledematen.

Dat zei Van den Bosch in diverse interviews, dat zegt hij nu weer, aan het begin van Gurumatic. Hij maakte hem samen met geluidskunstenaar Eboman en actrice Anna Schoen, zijn vrouw Ola Mafaalani regisseerde.

Van den Bosch begint zijn inleiding als een cabaretier die moeizaam start. Hij plaatst een aantal politieke bommetjes. Bovendien is niets meer wat het geweest is. De inspiratie uit zijn vroegere shows zorgde tenminste nog voor de val van de Muur, maar sinds de moord op Fortuyn voltrekken zich allerlei grootse gebeurtenissen geheel buiten hem om. Het is mis met de wereld, verzucht Van den Bosch. Daarom is het achterdoek ook leeg, want dat is een passende metafoor voor de leegte in de huidige samenleving.

Eboman zet instemmend een 'noise' in, die wordt opgewekt door contactelementen en draden op zijn lichaam. Wappert hij met een hand, dan klinkt er een oorverdovend elektronisch rifje. Van den Bosch neemt een pot verf ter hand en Schoen begint aan haar monoloog, waarin ze voortkauwt op het failliet van het leven.

Hoewel sommige onderdelen van de verhalen wel degelijk pakkend zijn, is er weinig dat beklijft. De context is te vaag en te groot. Alsof een neuroot alsmaar vertelt dat hij neurotisch is. Hij spreekt uiteraard de waarheid, maar het levert geen beelden op, geen theater. Van den Bosch lijkt het nogal serieus te menen. Vol concentratie tovert hij de witte achterwand om tot een zwart schilderij. 'Ik heb begrepen' schrijft hij in druipletters. Schoen is al net zo ernstig. Er kan geen lachje af als zij zich afvraagt waarom de mens zijn naam op een beslagen raam wil schrijven.

Vroeger moest Van den Bosch het hebben van wc-potten die terug spuwden naar de billen die erboven hingen. Nu zoekt hij naar een nieuwe vorm. Omdat hij een spannende man is, kan dat spannend theater opleveren. Maar dan moet hij ophouden zichzelf en zijn zorgen om de wereld alsmaar uit te leggen.

Voorstelling Gurumatic door d'Electrique. Tekst: Ko van den Bosch. Regie: Ola Mafaalani. Gezien: 3/3 Frascati, Amsterdam. Aldaar t/m 28/3. Tournee t/m 24/5. Inl. (020) 616 4004 of www.alexdelectrique.nl
    • Jowi Schmitz