AGENDA MAART

05 Good night and Good Luck

Wie er een Oscar heeft gewonnen wordt vanavond bekend. Hoge ogen in diverse categorieën gooien Brokeback Mountain, Capote en Good Night and Good Luck. De laatste film, in stijlvol zwartwit en met een fraaie jazz-score gaat over de kettingrokende CBS-presentator Edward R. Murrow, die in de jaren vijftig als een van de weinigen stelling nam tegen communistenvreter Joseph McCarthy.

06 Liefde, jaloezie en moord

De korte opera's Cavalleria rusticana van Mascagni en Pagliacci van Leoncavallo gaan altijd samen: twee felrealistische drama's over liefde, jaloezie en moord. In Cavalleria rusticana zingt Tania Kross de rol van Lola. Haar verleiding loopt uit op een fataal Siciliaans duel.De Nederlandse Opera zingt het drama van 6 t/m 31 maart in het Muziektheater Amsterdam.

09 Internet der dingen

Wie van elektronica houdt moet dezer dagen naar Hannover. In zeven hallen wordt alles wat nieuw is in de elektronica uitgestald. Meestal heeft dat te maken met mobiele communicatie, de snelst groeiende technologie van dit moment. Sterk opkomend is RFID, wat staat voor Radio Frequency Identification ofwel de draadloze communicatie tussen apparaten. Dat zal volgens de industrie uiteindelijk het 'internet der dingen' mogelijk maken.

16 Schoon drinkwater

Nog steeds kampen bijna twee miljard mensen op de wereld met een tekort aan water en sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven ruim twee miljoen mensen aan ziektes die te maken hebben met vuil water. De Verenigde Naties hebben in 2002 acht millennium-doelstellingen afgekondigd. Een daarvan is dat het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater voor 2015 moet zijn gehalveerd. Het vierde Wereld Water Forum, van 16 tot 22 maart in Mexico, zal onderzoeken wat er terechtkomt van de afspraken.

17 St. Patrick's Day

Sinds 1766 vindt op 16 maart elk jaar in New York de St. Patrick's Day Parade plaats. Ooit ingesteld door een Ierse militaire eenheid die diende in de Amerikaanse koloniën, wordt de parade sinds 1812 door Ierse charitatieve en patriottische organisaties gehouden. Voorop loopt nog immer de Irish 165th Infantry, gevolgd door een stoet die jaarlijks aangroeit tot zo'n 150.000 Amerikanen uit verschillende Ierse clans.

18 Beste schaatser van de wereld

Wie is de beste schaatser van de wereld? Daar moet dit weekend het WK in Calgary (Canada) opheldering over geven. De verliezers van de Olympische Winterspelen hebben op het WK een laatste kans om toch nog met een gouden plak naar huis te gaan, de winnaars kunnen laten zien dat ze echt de beste zijn. Voor de liefhebbers die de schaatswinter niet lang genoeg kan duren.

19 Europa's laatste dictator

Op 19 maart gaan de Wit-Russen naar de stembus voor presidentsverkiezingen, waarvan de uitslag al vaststaat: Aleksandr Loekasjenko, alias Europa's laatste dictator, wordt herkozen. De oppositie is er bijna in geslaagd haar traditionele verdeeldheid te overwinnen en met een gemeenschappelijke kandidaat te komen, Aleksandr Milinkjevitsj, maar veel kans maakt hij niet tegen de leider van een land waar sinds Sovjet-tijden maar weinig is veranderd.

26 Oekraïne

Ruim een jaar na de Oranje Revolutie, die in Oekraïne president Viktor Joesjtsjenko aan de macht bracht, is van eenheid in het 'oranje' kamp niets over. Zijn medestander Julia Timosjenko (zie foto) liet hem in de steek. En zijn tegenstander Viktor Janoekovitsj, bij de afgekeurde presidentsverkiezingen zwaar gesteund door de Russische president Poetin, gooit bij de parlementsverkiezingen van 26 maart hoge ogen.