2 Willems, 1 versnellingsbak

Een Nissan Micra uit 1997 met een kapotte versnellingsbak. Willem Brouwer (46), garagehouder te Rotterdam, gaat op zoek naar een nieuwe. Nou ja, een nieuwe... Meer naar eentje die het nog goed doet. 'Een nieuwe versnellingsbak kost bij de dealer al gauw tweeduizend euro', vertelt Brouwer.

Dan is er nog een Willem. Willem Lubbers (60) van autodemontagebedrijf Lubbers, ook te Rotterdam. 'Al vijfenveertig jaar in de familie.' Hij hééft zo'n versnellingsbak. In een Nissan Micra, die door blikschade total loss is verklaard, en die nu bij Lubbers staat te wachten op ontmanteling.

Vroeger zou Willem (Brouwer) een aantal autodemontagebedrijven hebben afgebeld op zoek naar een goeie, beetje goedkope versnellingsbak. 'Een euro of drie-, vierhonderd, afhankelijk van de kilometerstand, is een mooie prijs', zegt hij.

Nu, met internet, gaat het anders. Willem Brouwer plaatst een advertentie op www.onderdelenlijn.nl. Daar ziet Willem Lubbers, net als al zijn op die site geabonneerde collega-autodemontagebedrijfbazen, de advertentie staan. En dan belt Lubbers even op. Brouwer kiest uit de binnengekomen offertes de goedkoopste, zijn klanten mijden immers niet voor niets de dure dealers. De uitverkoren autosloper - laat de bak dan bezorgen. 'Het is goedkoop en dankzij internet gaat het reuzesnel', zeggen de Willems tevreden.

    • Ward Wijndelts