Zaak bij ING blijkt groter

Een voorkenniszaak bij ING blijkt breder vertakt binnen het concern dan tot nu toe bekend was. Ruim twee maal zoveel werknemers van de bankverzekeraar waren betrokken bij handel met voorkennis rond de uitgifte van een obligatielening in 2004. Onder hen bevonden zich ook leidinggevenden.

Dat blijkt uit interviews met ING-bestuurder Jan Zegering Hadders in De Telegraaf en Het Financieele Dagblad van vanmorgen. De bank heeft voorheen alleen gemeld dat 22 werknemers op lagere posities over de schreef zijn gegaan. ING bekijkt nog welke maatregelen er worden genomen tegen de betrokkenen.

Bij de voorkenniskwestie zou informatie over de uitgifte van een obligatielening terecht zijn gekomen op de afdeling vermogensbeheer van de bank. De vermogensbeheerders zouden hun klanten hebben geadviseerd hiermee hun voordeel te doen. Ook heeft personeel van ING mogelijk geprofiteerd van de voorkennis. Justitie is vorig jaar een onderzoek gestart.

ING komt met de aanvullende informatie nadat de Autoriteit Financiële Markten een onderzoek bij ING heeft afgerond. De toezichthouder heeft ING vorig doorgelicht omdat de interne controle niet op orde was. ING rekent op boetes voor de onvolkomenheden.

ING verdubbelt het aantal mensen dat toezicht houdt op de interne controlesystemen. Daarnaast moeten alle werknemers een integriteitscursus volgen.