www.nrc.nl

Russisch vloeken. Correspondent voor NRC Handelsblad in Moskou, Coen van Zwol, schrijft in zijn weblog Moskou (www.nrc.nl/moskou) over vloeken in het Russisch: “Hoe hard je ook Russisch leert, vloeken als een Rus zal je nooit. De manier waarop dat bljad onder hun tong explodeert, die vet rollende R: onnavolgbaar.

Coen heeft bij de voetbalwedstrijd Rusland-Brazilië een man die voortdurend in zijn nek stond te schreeuwen en te schelden op de video gezet: ,,ik heb één schreeuw stiekem opgenomen.“

Schaken. In zijn webrubriek schrijft Hans Ree over toeval, eigenaardige drogisten en “gekke' schakers, zoals John Speelman (foto). ,,We waren met zijn drieën in gesprek, drie mannen die in verschillende buurten van Amsterdam wonen, en na een tijdje bleek dat we alle drie in onze buurt een krankzinnige drogist hadden gekend.

Nou ja, krankzinnig was misschien wat overdreven, maar excentriek zou weer een veel te zwak woord zijn. Het waren echt heel rare drogisten. We trokken geen algemene conclusies. Drie gekke drogisten in Amsterdam betekende nog niet dat alle drogisten gek waren, het was gewoon toeval. Maar als drie Amsterdammers er in een gesprek achter zouden zijn gekomen dat ze alle drie in hun woonwijk een gekke schaker kenden, zouden ze dan ook zo nuchter zijn gebleven? Waarschijnlijk niet. Ze zouden de conclusie hebben getrokken dat die drie gevallen eens te meer de algemeen bekende wet bevestigden die zegt dat schakers gek zijn.

Maar hoe zit het nu echt met de gekteverhouding tussen drogisten en schakers? Een modern mens zoekt dat op bij Google, dus dat deed ik ook. “