Wal-Mart zoekt directeur ethiek

Het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart, dat regelmatig beschuldigd wordt van het onderbetalen en slecht behandelen van personeel, het kapot concurreren van lokale middenstanders en het uitbuiten van toeleveranciers in lagelonenlanden, is op zoek naar een directeur ethiek.

Het bedrijf heeft hiervoor gisteren een personeelsadvertentie geplaatst. De directeur ethiek wordt verantwoordelijk voor het toepassen van de interne gedragscode van Wal-Mart in de 6.200 winkels die het concern wereldwijd in vijftien landen heeft.

Een jaar geleden raakte Wal-Mart-bestuurder Tom Coughlin nog in opspraak omdat hij geld van het bedrijf achterover gedrukt bleek te hebben. In januari gaf hij voor de rechter toe fraude en diefstal gepleegd te hebben. Tegen Wal-Mart loopt ook een rechtszaak van een groep vrouwelijke werknemers die beweren door het supermarktconcern gediscrimineerd te worden.

Een woordvoerder van Wal-Mart laat weten dat de taken van de nieuwe directeur ethiek tot nu toe onder een andere bestuurder vielen. 'We hebben de organisatie nu aangepast, zodat deze directeur zich volledig met dit aandachtsgebied gaat bezighouden.'

In de personeelsadvertentie vraagt Wal-Mart om een ervaren bestuurder, die de leiding krijgt over de in 2004 opgerichte afdeling die zich met ethische kwesties bezighoudt. De afdeling heeft een telefonische meldlijn waar werknemers, leveranciers, klanten en aandeelhouders anoniem kunnen melden dat Wal-Mart ethische grenzen overschrijdt.

De directeur ethiek moet 'in staat en bereid zijn moeilijke of impopulaire beslissingen te nemen', staat in de advertentie. Kandidaten moeten beschikken over een 'smetteloze reputatie op het gebied van integriteit'.