Voorzichtige Duitsers

Door het dividend met 16 procent te verhogen probeert Deutsche Telekom zijn aandeelhouders wat te sussen. Het Duitse telecomconcern heeft te kampen met forse tegenwind, bovenop de verschuiving naar goedkoop internetbellen die alle voormalige telecommonopolisten parten speelt. Door een recorddividend uit te keren en een rendement van 5,3 procent te bieden, geeft Deutsche Telekom beleggers een reden om aan boord te blijven.

Het concern kon zich onmogelijk als groeifonds presenteren in de stijl van het Spaanse telecomconcern Telefónica, dat op 2 maart zijn dividenduitkering op gelijke hoogte hield. De onderliggende winst van Deutsche Telekom steeg in het vierde kwartaal nog niet half zo snel als die van Telefónica. En het grootste deel van die stijging was ook nog eens te danken aan de bloei van de Amerikaanse mobiele divisie. Exclusief de VS zou de winst met krap 2 procent zijn gestegen. Dit jaar zal het alleen nog maar moeilijker worden. Een golf van investeringen in nieuwe producten en winkels, teneinde de Europese activiteiten op een hoger peil te tillen, zal de winst van het concern met wellicht 2,5 procent doen dalen.

Bovendien kan het investeringsprogramma op problemen stuiten. De Europese Commissie heeft bezwaar aangetekend tegen de mate van controle die het concern wil houden over een glasvezelnetwerk van 3 miljard euro in Duitsland. Dat kan Deutsche Telekom ertoe dwingen de concurrentie een graantje mee te laten pikken. In de VS moet het concern bakken met geld uitgeven aan nieuwe frequenties en apparatuur om zijn mobiele divisie in de running te houden, hoewel het zegt te geloven veel minder dan de door analisten voorspelde 10 miljard dollar te zullen moeten besteden.

Als er al geklaagd wordt over de dividendstijging, komt dat doordat Deutsche Telekom meer had kunnen doen. Zijn doelstelling om het dividend gelijke tred te laten houden met de 'ontwikkeling van de winstgevendheid' bood ruimte voor een veel hogere uitkering, want de onderliggende winst nam vorig jaar met 27 procent toe.

Toch heeft het concern alle reden om voorzichtig te zijn. De vorige keer dat het dividend naar recordhoogte steeg, negen jaar geleden, was Deutsche Telekom niet in staat de uitkeringen op peil te houden toen de sector de bodem raakte. Door althans enig kruit droog te houden, heeft het concern de deur opengehouden voor nog meer dividendstijgingen, zelfs als sommige plannen mislukken.

Mike Verdin

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Verdin