Voor gezinsmoord levenslang geëist

Richard H. uit Zoetermeer moet een levenslange gevangenisstraf krijgen. Dat heeft de officier van justitie voor de rechtbank in Den Haag geëist. De 34-jarige verdachte bracht vorig jaar zijn vrouw Claudia en dochters Marieke en Charlotte om het leven.

Volgens de officier is H. volledig toerekeningsvatbaar en moet hij daarom geen tbs krijgen. Het Pieter Baan Centrum deed uitgebreid onderzoek naar de verdachte en liet maandag, op een eerdere zitting, weten dat H. geen ernstige psychische stoornis heeft. Eerder waren daarover de meningen verdeeld. Bovendien zou hij de moorden met voorbedachten rade hebben gepleegd. H. zou rustig en bedachtzaam te werk zijn gegaan. H. bekende eerder dat hij had nagedacht over de manier waarop hij zijn gezin om het leven zou brengen. Volgens de officier heeft hij niet gehandeld in een opwelling, hij was ook niet in paniek of geschrokken. 'Hij nam georganiseerd en adequaat maatregelen om te voorkomen dat iemand achter zijn daden zou komen.'

Zo verpakte H. de lijken in vuilniszakken en begroef ze. Hij kwam daarna thuis, nam een douche, liet vervolgens de hond uit en stuurde een sms naar zijn werk dat hij wat later zou komen.

H. sloeg zijn 31-jarige vrouw met een honkbalknuppel dood, april vorig jaar. De kinderen van 3 en 5 wurgde hij in hun slaap. De man gaf vervolgens zijn gezin op als vermist. Tien dagen later, na een sporenonderzoek van de politie en tegenstrijdige verklaringen van H., werd hij gearresteerd. Hij bekende diezelfde avond.

De zaak tart volgens de officier van justitie elke beschrijving. 'Het gaat hier om koelbloedigheid.' Ook na de moord heeft H. zich 'schokkend' gedragen. 'Hij heeft zich niet gevoelig getoond, hij dacht alleen aan zijn eigen belangen. En hij heeft iedereen in onzekerheid gelaten.'

De verdachte hield er, naar eigen zeggen, meerdere relaties buiten zijn huwelijk op na. Via internet ontmoette hij een Poolse vrouw. Toen zij langs zou komen zag hij geen andere mogelijkheid dan zijn gezin uit de weg te ruimen. Na de moorden kwam zij naar Nederland. Het stel spendeerde het weekend in Zoetermeer. Niemand vermoedde dat H. zo'n dubbelleven leidde, zei de officier. Ook zijn vrouw niet.

De rechtbank sluit het onderzoek op 17 maart en de uitspraak volgt op 31 maart.