Televisie Overige Films

* Heist (David Mamet, 2001, Canada/VS). Eigentijdse “film noir' (volgens Mamet vooral geweld en ironie) met Gene Hackman als inbreker en Danny DeVito als zijn heler en financier. Wanneer een inbraak misloopt, worden oude en nieuwe loyaliteiten op de proef gesteld. Mamet speelt niet alleen met taal en met de ironie van onwelkom geweld, maar vooral met de kunst van het oplichten. SBS6, 20.30-22.30u.

* Deep Rising (Stephen Sommers, 1998, VS). Verrukkelijke griezelfilm biedt enorm voorspelbare melange van Titanic, Under Siege, The Abyss en Anaconda. Gammele piratenschuit van Treat Williams entert luxe cruiseschip waarvan de meeste passagiers (op o.a. Famke Janssen na) zijn opgeslorpt door een gigantische inktvis. Net5, 22.25-0.15u.

* Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, 1999, VS). Bewonderenswaardig debuut geeft fel realistisch beeld van wie Brando Teena geweest kan zijn, het 20-jarige meisje dat als jongen door het leven ging, in 1993 werd vermoord en inmiddels een wereldwijd symbool is geworden voor seksuele meerduidigheid. Oscar voor Hilary Swank. RTL7, 22.30-0.45u.

* Dogville (Lars von Trier, 2003, Den. e.d.). Nicole Kidman is de vernietigende engel Grace in morele verhandeling over plicht en menselijkheid. Von Trier doet dat in een fictief, op een studiovloer met krijtstrepen opgeroepen Amerika, waar arme bewoners tijdens de Grote Depressie vluchtelinge Grace opnemen in ruil voor klusjes. Naarmate de klusjes weerzinwekkender worden, krijgt Grace meer en meer de trekken van een heilige. België 2, 23.30-2.25u.

The Million Dollar Hotel (Wim Wenders, 2000, Dld/GB/VS). Mede door U2-voorman Bono geïnitieerde en geschreven, door Wenders in elkaar geflanst filmpje speelt in het authentieke, verloederde hotel in Los Angeles en vertoont stuk voor stuk verknipte personages. Ned.3, 23.50-1.45u.