Senaat VS verlengt omstreden Patriot Act

Met een ruime meerderheid (89-10) heeft de Amerikaanse Senaat gisteren de zogeheten Patriot Act verlengd. Eind december stemde de Senaat nog tegen het permanent maken van zestien bepalingen van de antiterreurwet. De wet, die de staat de bevoegdheid geeft burgers streng in de gaten te houden, zou de privacy te veel schenden.

De afgelopen maanden onderhandelden het Witte Huis en senatoren veelvuldig over aanpassing van het wetsvoorstel. Op voorspraak van de Democraten en enkele Republikeinen werden waarborgen ingebouwd die de privacy van burgers beter moeten beschermen. Het wetsvoorstel wordt van kracht zodra president George W. Bush het heeft ondertekend. Naar verwachting zal het Witte Huis akkoord gaan.

Door de aanpassingen mogen agenten van de federale recherche FBI niet langer informatie opvragen over leen- en zoekgedrag van bibliotheekbezoekers zónder dagvaarding van een rechter. Ook hoeft de medewerker van een bibliotheek, die met zo'n verzoek geconfronteerd wordt, de naam van zijn advocaat niet langer aan de FBI kenbaar te maken.

Bush, op staatsbezoek in India, stelde gisteren in een verklaring dat 'de Patriot Act van levensbelang is in de oorlog tegen terreur en om onze burgers te beschermen tegen een genadeloze vijand'. 'Dit wetsvoorstel biedt onze ordehandhavers dezelfde middelen om de strijd aan te gaan met terroristen als ze nu al gebruiken tegen drugshandelaren en andere criminelen, tegelijkertijd beschermt het de burgerrechten van het Amerikaanse volk.'

Senatoren bereiden echter al reparatiewetgeving voor. De voorzitter van de juridische Senaatscommissie, de Republikein Arlen Specter, zei in The New York Times dat dit wetvoostel een 'acceptabel evenwicht' waarborgt. Maar hij zei ook 'extra beschermingen' te willen instellen die 'meer stroken met mijn persoonlijke opvattingen over burgerrechten'.