Paprika's rotten door sluiting grens Israël en Gaza

Paprika’s rotten door sluiting grens Israël en Gaza Karni, 3 maart Palestijnse arbeiders vernietigen paprika's die liggen te wachten op transport naar Israël en verder tijdens een protestactie aan de Palestijnse kant van de grensovergang Karni tussen Israël en de Gazastrook. De Israëlische autoriteiten houden deze overgang gesloten sinds er op 21 februari een aanslag werd gepleegd. Naar hun zeggen zijn ze bezorgd dat militante Palestijnen verdere aanslagen voorbereiden, maar de Palestijnse beschouwen de sluiting als collectieve straf. Woensdag had het Israëlische leger nog laten weten dat de passage gisteren zou worden heropend, wat echter niet gebeurde. Karni is de belangrijkste grensovergang voor goederen tussen Israël en de Gazastrook. De sluiting heeft niet alleen als resultaat dat Palestijnse groenten en fruit voor de export er liggen te rotten, ook groeien aan Palestijnse kant tekorten aan meel, suiker en spijsolie die moeten worden ingevoerd. De Verenigde Naties spreken wat dat betreft van een „precaire” situatie. De landbouwsector van de Gazastrook staat volgens Palestijnse economische functionarissen op instorten als gevolg van de regelmatige sluiting van Karni. Dit jaar is de grensovergang al 35 dagen dicht geweest, wat volgens Palestijnse bron boeren en exporteurs een schade van 57 miljoen dollar heeft opgeleverd. Volgens een met zware Amerikaanse druk tot stand gekomen akkoord dient de overgang open te blijven tenzij er een direct veiligheidsrisico bestaat. (Foto AP) Palestinian workers destroy vegetables during a protest on the Palestinian side of the Karni crossing against Israel's closing of the main cargo crossing between Israel and in the Gaza Strip, Thursday, March, 2, 2006. Israel said security considerations were behind its decision to keep the Karni crossing closed Thursday, counter to expectations. The Karni passage has been closed since an explosion there on Feb. 21 amid Israeli concerns that Palestinian militants were planning attacks there, concerns Palestinians say are unjustified. The crossing has been closed for a total of five weeks this year, causing economic hardships.(AP Photo/Adel Hana) Associated Press