Overleg EU, Iran nog vruchteloos

Onderhandelingen tussen Iran en drie Europese landen over een uitweg uit de politieke confrontatie over het omstreden Iraanse nucleaire programma zijn vanochtend in Wenen zonder resultaten afgesloten. Een Iraanse zegsman toonde zich echter optimistisch. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, sprak wel van 'constructieve' gesprekken.

Het was vóór het Weense overleg van vanochtend duidelijk dat de EU-3 - Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië - haar belangrijkste eis, dat Iran alle werk aan zijn uraniumverrijkingsprogramma weer zou staken, niet zou verzachten. De EU-3, gesteund door een belangrijk deel van de internationale gemeenschap, eist dit als garantie dat Iran niet in het geheim aan een kernwapenprogramma werkt. Iran hervatte de afgelopen maanden een klein deel van zijn verrijkingsprogramma, dat het eerder als gebaar van goede wil had bevroren. De Iraanse autoriteiten zeggen zelf dat al hun nucleaire activiteit zuiver vreedzaam is, maar met name in het Westen wordt daaraan getwijfeld.

Het overleg met de EU-3 wordt maandag voortgezet, wanneer eveneens in Wenen ook een bijeenkomst begint van de bestuursraad van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over de kwestie-Iran. De bestuursraad besloot 4 februari het Iraanse dossier door te sturen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Op de komende bijeenkomst van het IAEA-bestuur, waar het nieuwste rapport over Iran wordt gepresenteerd, moet duidelijk worden of de Veiligheidsraad daadwerkelijk in het geweer komt.

Iran heeft de afgelopen tijd met Rusland gepraat over een compromisvoorstel waaronder het verrijkingsprogramma naar Russische bodem zou worden verplaatst. Deze onderhandelingen hebben nog geen concrete resultaten opgeleverd, hoewel zowel de Russische president Poetin als Iraanse onderhandelaars zich optimistisch hebben uitgesproken. Tot dusverre wil Iran echter niet afstand doen van zijn recht om uranium te verrijken, dat overigens in het nucleaire Non-Proliferatie Verdrag ook niet wordt betwist.

De Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, beschuldigde vandaag het IAEA van politieke vooringenomenheid tegen zijn land. In een toespraak in Maleisië, waar hij op bezoek is om steun te werven, zei Ahmadinejad dat de meeste internationale organisaties door de invloed van de grote mogendheden worden verhinderd 'eerlijke en wettelijk gezonde' besluiten te nemen.

Maar 'overheersing en intimidatie zullen niet veel langer voortduren', zei Ahmadinejad. 'Bullebakken en zionisten, wees op je hoede! Jullie zullen vallen!' (AP, Reuters, AFP)