Musicals Van den Ende naar Parijs

Stage Entertainment, het theaterbedrijf van Joop van den Ende, maakt dit najaar zijn entree in de wereldberoemde Folies-Bergère in Parijs. Van den Ende huurt het variété-theater met de pikante reputatie om er een Franstalige versie van Cabaret te ensceneren. De opstelling behoeft niet te worden aangepast, zoals in Carré in Amsterdam is gebeurd, omdat de bezoekers in de Folies-Bergère al sinds 1872 aan tafeltjes zitten. De productie is vanaf 12 oktober te zien.

Van den Ende loopt hiermee vooruit op de heropening van het door zijn bedrijf gekochte Théâtre Mogador, dat in 2007 opent met Roi Lion, een Franse versie van de Amerikaanse succesmusical. Het bedrijf heeft kortgeleden nog een extra pand naast het uit 1913 daterende theater gekocht om ruimte te bieden aan grotere foyers. Ook zijn er plannen voor de aankoop van nog een Parijs theater.

Parijs kent geen traditie in het ensceneren van Angelsaksische musicals. Op basis van Frans publieksonderzoek concludeert Van den Ende dat er wel degelijk belangstelling voor bestaat. Hij leidt dit ook af uit het succes van zijn theaters in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Rusland - landen waar evenmin een lucratieve musicalmarkt bestond. Stage Entertainment is nu in Europa eigenaar van 26 theaters en blijft uitbreiden. Van den Ende geeft deze expansie voorrang boven nieuwe initiatieven in New York en Londen.. 'Daar ben ik als producent een van de velen,' zei hij deze week in het radioprogramma Kunststof. 'Ik maak nu mijn eigen markt.'

    • Henk van Gelder