'Mensen vinden eerlijkheid niet altijd leuk'

Darter Raymond van Barneveld (38) verliet vorige maand de bond waar hij jarenlang voor uit kwam en trad toe tot de rivaliserende PDC. 'Als ik stop wil ik mijn schaapjes op het droge hebben.'

Raymond van Barneveld vorige maand bij zijn overstap naar de PDC. Foto Reuters Dutch darts player Raymond van Barneveld speaks to journalists during a news conference in Manchester, northern England February 15, 2006. Barneveld announced his switch from the British Darts Organisation to the Professional Darts Corporation tournament circuit, where he will play alongside Britain's Phil Taylor. REUTERS/Phil Noble REUTERS

'Als ik zeventig ben, wil ik kunnen terugkijken op twee manieren. Ik was de beste, of ik heb alles geprobeerd de beste darter te zijn.' Raymond van Barneveld (38) verruilde vorige maand de British Darts Organisation (BDO) voor de rivaliserende Professional Darts Corporation (PDC). Nederlands meest succesvolle darter zoekt met de gevoelige overstap nadrukkelijk de confrontatie met zijn rivaal Phil Taylor.

Van Barneveld was bijna een decennium lang het gezicht van de BDO. Vier keer won de Hagenaar Lakeside, het wereldkampioenschap van deze bond. Bij een vijfde zege in het Engelse Frimley Green zou Van Barneveld het recordaantal titels van Eric Bristow evenaren. Maar in januari ging het mis, onder toeziend oog van de recordhouder. Barney werd in de finale verslagen door zijn 21-jarige landgenoot Jelle Klaasen.

Een deel van de Nederlandse supporters jouwde vervolgens Van Barneveld uit. Veel wil hij daar niet over kwijt, vanuit Aberdeen waar hij gisteravond zijn pijlen gooide. 'Als ik naar de televisie kijk, vind ik een presentator leuk die andere mensen misschien wel een eikel vinden. Zo zal het met sporters ook wel gaan.

'Ik sta niet te lachen op het podium als ik verlies. Die eerlijkheid vinden mensen niet altijd leuk. Jelle Klaasen reed op een scootertje rond toen ik mijn eerste Lakeside won. Moet ik vrolijk zijn als hij mijn droom om zeep helpt? Eric Bristow had zich in geen tien jaar op de Lakeside laten zien en zat op mijn uitnodiging in de zaal. Doodziek was ik van dat verlies.'

Niet de nederlaag op het hoogste podium of het daarop volgende boegeroep van Nederlands publiek is de reden van de overstap naar de 'wilde' bond, die zich in 1992 losmaakte van de Wereld Darts Federatie, de moederorganisatie van de BDO. Al vorig jaar zocht promotor Barry Hearn van de PDC contact met de Hagenaar. 'In gesprekken gaf hij aan mij erg graag te willen hebben. Het was zo'n mooi aanbod, dat ik niet kon wachten tot volgend jaar. Dat is iets van once in a lifetime.'

De definitieve beslissing nam Van Barneveld begin februari, kort na de gewonnen Dutch Open, waar het publiek zich wel weer achter 'Barney' schaarde. Een gevoelige keuze, want tot vandaag heeft hij geen gelukswensen ontvangen van BDO-zijde. 'Het verschil tussen de bonden zit hem in vernieuwing. Daarmee zeg ik niet dat de BDO een slechte bond is, maar de PDC is minder conservatief en denkt meer aan de spelersbelangen. Zij zijn bezig met de ontwikkeling van toernooien in de Verenigde Staten, China en Zuid-Afrika en maken de sport aantrekkelijker voor media, publiek en sponsors.'

Van Barneveld zegt zich te hebben gestoord aan de afwachtende houding van de BDO. 'Zonder mij en mijn voormalig manager Ad Schoofs had je nu alleen Lakeside gehad als groot dartstoernooi. Wij hebben alle evenementen in Nederland opgezet en daar heeft de bond niks aan bijgedragen. Naamsverbinding is wel het makkelijkste dat je kunt doen.'

Het verschil in benadering bij de PDC zorgt voor geldprijzen van een andere orde. Voor winst op de laatste Dutch Open ontving de oud-postbode een cheque van 4.500 euro. Ter vergelijking: 'In mei wordt in Connecticut een toernooi gespeeld waar honderdduizend euro klaarligt voor de winnaar. Ik zal niet ontkennen dat financiële verbetering een rol heeft gespeeld. Als ik stop wil ik mijn schaapjes op het droge hebben.'

Met het vertrek naar de PDC gooit Van Barneveld de deur dicht naar de Lakeside, de World Masters, de Dutch Open en selectie voor het nationale dartsteam, waarmee hij drie keer wereldkampioen werd. Het is geen toeval dat alle andere dartstoernooien in Nederland dit jaar de regel invoeren dat per evenement vier PDC-darters mogen deelnemen.

Voor zijn nieuwe bond komt Van Barneveld uit in de Premier League, een competitie van de zeven beste darters die twaalf avonden langs Britse steden trekt en afsluit met play-offs. In deze topliga treft hij ook landgenoot Roland Scholten. Van Barneveld zal echter vooral uitkijken naar de partijen tegen Phil Taylor.

Juist de aanwezigheid van de bijna onverslaanbare geachte Engelsman verklaart de overstap naar de PDC. Taylor heeft zo ongeveer een abonnement op de wereldtitel van de bond. De laatste twaalf jaar won 'The Power' liefst elf keer en wordt daardoor beschouwd als beste darter van de wereld. In onderlinge confrontaties met Van Barneveld was Taylor vaak de sterkste.

'Negen van de tien keer was hij de betere en daar heb ik het heel moeilijk mee. Ik heb nog tien tot twaalf jaar als topdarter om daar verandering in te brengen. Bij de PDC kan ik meerdere wedstrijden in een jaar tegen hem spelen. Als het niet lukt, zal ik me daarbij neerleggen, maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.'

Voorafgaand aan zijn eerste partij in Blackburn trakteerde het Britse publiek Barney op een heldenonthaal. Geïnspireerd door de staande ovatie liet hij de Engelsman Ronnie Baxter geen kans (8-1). Een week later won hij van Wayne Mardle en gisteren versloeg hij ook Scholten.

De punten kan Van Barneveld goed gebruiken voor zijn nieuw op te bouwen positie op de ranglijst. Niet langer is hij favoriet bij aanvang van een dartstoernooi, maar rivaal Taylor. Binnen de PDC hoopt men de Engelsman meer tegenstand te bieden met het aantrekken van de Nederlander. Van Barneveld: 'Het zou heel flauw zijn nu te zeggen dat de beste spelers bij de PDC zitten. Je moet de beste zestien van elke bond eens tegen elkaar laten spelen, dan weet je het.'

    • Michiel Dekker