'Makelaars móéten wel lunchen'

Makelaarsorganisatie NVM eist dat de rechter een huizenzoekmachine op internet stopt. Het ging bij het kort geding om wezenlijke investeringen.

Hoe belangrijk is het dat makelaars lunchen en borrelen? Erg belangrijk, meent advocaat Arnout Groen van De Brauw Blackstone Westbroek. Niet zo belangrijk, vindt hoogleraar auteursrecht Dirk Visser.

De juristen stonden gisteren tegenover elkaar in de rechtbank in Arnhem. Groen namens makelaarsorganisatie NVM, Visser namens de exploitant van huizenzoekmachine zoekallehuizen.nl. De NVM eist in een kort geding dat Zoekallehuizen stopt met het aanbieden van overzichten van het woningaanbod op websites van NVM-makelaars. De makelaars zouden gedupeerd worden omdat zij kosten maken voor het onderhoud van hun website, terwijl Zoekallehuizen er met de advertenties vandoor gaat.

'Makelaars adverteren, lunchen en borrelen wat af om leads voor woningen te krijgen', hield Groen de rechtbank voor. Het eten en drinken doen zij niet voor de lol; tijdens lunches en borrels verzamelen zij gegevens over te koop aangeboden huizen. Kortom: lunches vormen een wezenlijke investering, aldus Groen. En dat is belangrijk, want een 'substantiële investering' maakt dat gegevens op een website gedefinieerd kunnen worden als databank - en daar mag zonder toestemming niemand in hengelen, zei Groen.

'Lunchen en borrelen opvoeren als investering gaat niet aan', antwoordde Visser. Een website van een makelaar vereist helemaal geen buitengewone inspanning, vindt hij. Immers, als een makelaar gegevens eenmaal heeft verzameld, is het een kleine moeite om ze ook op internet te zetten. Van een bijzondere databank is dus geen sprake. Lunches en borrels mogen dan een investering zijn in het verwerven van woningen, zij zijn van ondergeschikt belang bij het creëren van woningaanbod op het web.

Visser zegt dat de NVM zich met hand en tand verzet tegen transparantie op de woningmarkt. Omdat Zoekallehuizen rechtstreeks naar sites van individuele makelaars verwijst, omzeilt het Funda, de verkoopsite waar alleen NVM-makelaars op mogen. Daar zouden makelaars bang voor zijn. Bovendien toont Zoekallehuizen de circa 30 procent woningen die niet op Funda staan. 'We moeten ons goudmijntje beschermen', citeerde Visser een verwijzing naar Funda uit een ledenvergadering van de NVM. 'Hebben de heren nog vragen, antwoorden?' richtte hij zich daarna tot een vijftiental verblufte makelaars op de publieke tribune.

Zoekallehuizen-oprichter Gijs den Hollander - makelaar in Vught én NVM-lid - betoogde dat zijn initiatief de markt juist wel transparant maakt. 'De winnaar is de consument.'

De NVM vermoedt andere motieven: Den Hollander wil zijn site zo groot mogelijk maken en dan voor veel geld verkopen. Net als nationalevacaturebank.nl, een site die advertenties uit kranten van uitgevers PCM en Wegener kopieerde en in 2004 voor miljoenen aan informatieconcern VNU werd verkocht. Joris van Manen, collega van advocaat Groen: 'Zoekallehuizen parasiteert.'

Op 16 maart doet de rechter uitspraak. Na de zitting dachten sommige makelaars dat beide partijen er opeens al uit waren, toen zij Visser geanimeerd zagen praten met Van Manen. Visser, nadat hij dit opving: 'Nee, dat doen we dadelijk toch, tijdens de lunch?'

    • Mark Schenkel