Laurus moet voor eind dit jaar zijn schuld halveren

Supermarktconcern Laurus (Super De Boer, Edah, Konmar) moet eind dit jaar zijn schuld hebben gehalveerd. Super De Boer dient in 2006 winst te maken. Als dat niet gebeurt, kan het voortbestaan van Laurus, na Albert Heijn het tweede supermarktconcern van Nederland, in gevaar komen.

Dat heeft de raad van bestuur van Laurus vanochtend gezegd. Het verlies, zonder incidentele baten of lasten, is vorig jaar verdubbeld van 38 naar 85 miljoen euro. Het eigen vermogen daalde van 150 tot 85 miljoen euro.

Laurus is 'onzeker' of het 'in staat zal zijn om tijdig te voldoen aan de voorwaarden' van de nieuwe kredietovereenkomst. De afgelopen maanden heeft de onderneming met ING, ABN Amro en Rabobank, die Laurus financieren, afspraken gemaakt over die nieuwe financiële voorwaarden.

De top van Laurus 'gaat ervan uit' dat het concern zichzelf 'in de nabije toekomst' kan blijven financieren, maar zegt niets over de lange termijn. Wegens die onzekerheden heeft accountant KPMG zijn controlewerkzaamheden over het afgelopen jaar niet afgerond.

Vorig jaar voldeed het concern al niet aan alle voorwaarden die de banken vroegen bij eerdere reddingsoperaties. Daarvoor verleenden ze uitstel. Nu krijgt Laurus opnieuw uitstel. Anders zou het concern over enkele maanden niet voldoen aan de financiële eisen.

Eén van de nieuwe voorwaarden is dat Laurus dit jaar zijn schulden moet terugbrengen van 359 miljoen tot maximaal 200 miljoen euro. Om de schuld te kunnen verminderen is in januari besloten twee van de drie supermarktformules te verkopen, Edah en Konmar. De nieuwe afspraak tussen de banken en Laurus is dat het verliesgevende Super De Boer dit jaar uit de rode cijfers komt.

Als die afspraak niet wordt nagekomen, betekent dat volgens financieel bestuurder K. Tewarie niet automatisch dat de banken het faillissement van Laurus aanvragen. 'Dan gaan we opnieuw in gesprek met de banken.'

Aanpassingen van de drie supermarktformules hebben de afgelopen jaren te weinig opgeleverd. Vooral de omzet in de gemoderniseerde winkels verbeterden, maar blijven achter bij de concurrentie. Edah en Konmar zetten ongeveer 100 euro per vierkante meter per week om, terwijl dat in de branche rond 140 euro is. De prijzenoorlog drukt bovendien de winstmarge.

De omzet van Laurus daalde vorig jaar van 3,5 tot 3,2 miljard euro. Het marktaandeel nam af van 15,4 naar 14,3 procent. Het bedrijf zal Edah en Konmar veilen. Volgens Tewarie is er 'heel veel' belangstelling.