Lakeman verlangt vervolging Deloitte

Bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman vindt dat Deloitte, de accountant van Ahold, strafrechtelijk vervolgd moet worden voor zijn rol in het boekhoudschandaal bij het supermarktconcern. Hiertoe heeft hij een officiële strafklacht ingediend bij het openbaar ministerie en bij minister J.H. Donner van Justitie.

Lakeman vermoedt als voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) dat Deloitte valsheid in geschrifte heeft gepleegd en valsheid in geschrifte heeft uitgelokt bij Ahold. Daarnaast zou de accountant volgens Sobi medeplichtig zijn aan oplichting van Ahold-aandeelhouders. Sobi heeft ook een strafklacht ingediend tegen voormalig Deloitte-accountant J. van den Dries die over de jaarrekeningen 1999 tot en met 2001 eindverantwoordelijk was voor de controle van Aholds boeken.

Sobi stelt dat Deloitte met het opperen van de mogelijkheid van speciale side letters, om een discussie tussen Deloitte en Ahold over de boekhouding vlot te trekken, valsheid in geschrifte heeft uitgelokt. Met deze side letters kon Ahold aantonen dat het de baas was bij 'halfdochters', zodat het concern de omzet volledig mocht meetellen. Deloitte neemt de klacht volgens een zegsman 'voor kennisgeving aan en wacht verdere ontwikkelingen af'.