KRO stapt na zomer uit rubriek Netwerk

De KRO stapt per 1 september uit Netwerk, de dagelijkse actualiteitenrubriek die de omroep nu nog samen met de NCRV en de EO maakt. In de nieuwe programmering na de zomer verhuist Netwerk van Nederland 1 naar Nederland 2. Ook is de rubriek niet meer om 20.30 uur na het Journaal, te zien, maar om 19.30 uur, dus voor het achtuurjournaal van de NOS en op hetzelfde tijdstip als het journaal op RTL.

De KRO maakte gisteren bekend dat de omroep er voor kiest om door te gaan met het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland, dat de KRO nu nog maakt met de NCRV maar dat door de aangekondigde bezuinigingen van de publieke omroepen dreigde te worden opgeheven.

De KRO voelde zich gedwongen om een keuze te maken omdat Netwerk na de zomer niet meer zes keer, maar slechts vijf keer te zien zal zijn. In de oude verdeling maakten alle drie de omroepen ieder twee afleveringen, in de nieuwe programmering moest nog over een verdeelsleutel besloten worden. Maar de KRO vreesde dat de eigen inbreng “minder herkenbaar“ zou zijn.

De drie publieke televisiezenders worden na de zomer volledig opnieuw ingedeeld, zo heeft de Publieke Omroep afgelopen jaar besloten. De Publieke Omroep is het centrale bestuur van de drie zenders dat de omroepen aanstuurt. In de nieuwe indeling hebben de omroepen geen thuiszender meer, maar krijgen alle drie de zenders een eenduidiger profiel om het de kijker eenvoudiger te maken. Nederland 1 is voor de hele familie, Nederland 2 is voor informatie en verdiepende programma's, Nederland 3 voor vernieuwende programma's en voor programma's die zich meer richten op jongeren. Daardoor kunnen omroepen op meerdere zenders uitzenden. Tegelijkertijd willen de omroepen zich sterker profileren om hun leden aan zich te binden.

Een ander informatief programma van de KRO, de rubriek Reporter met onderzoeksjournalistiek, blijft wel bestaan. Komend jaar komen er twaalf afleveringen in plaats van de huidige vier. Ook komen er 24 afleveringen van het programma Profiel met portretten van mensen. Nieuw is een en een levensbeschouwelijk debatprogramma.