Klinsmann eist van zijn spelers 'herstelbetaling'

In Duitsland kwam de nederlaag van de nationale voetbalploeg tegen Italië hard aan. Kenners manen tot kalmte en vragen steun voor de belaagde bondscoach Klinsmann.

De Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann laat zijn mannen niet in de steek. Ook niet na de 4-1 nederlaag tegen Italië, woensdagavond in een oefeninterland in Florence, die, zoals een voetbalverslaggever uit Duitsland het formuleerde, 'voelde als een 7-0 nederlaag'.

'We zijn overtuigd van dit team. Iedereen die er in Florence bij was, zal er ook weer tegen de Verenigde Staten bij zijn', zei een opvallend ontspannen Klinsmann gisteren op een persconferentie in Frankfurt. Duitsland speelt op 22 maart in Dortmund tegen de VS.

De bondscoach maakte wel duidelijk dat hij een herstelbetaling van zijn team verwacht, een Wiedergutmachung.

De persconferentie, op het kantoor van de Duitse voetbalbond, was oorspronkelijk niet gepland. Maar na de pijnlijke nederlaag in Italië wist Klinsmann dat er in voetbalminnend Duitsland honderd dagen voor het wereldkampioenschap in eigen land, een kleine storm zou opsteken. De bondscoach vloog dan ook niet naar zijn woonplaats in Californië, maar bleef in Duitsland om de nederlaag te analyseren en de windstoten op te vangen.

In de Duitse pers stormde het inderdaad. Een greep uit de koppen. 'Rode sukkels!', omdat Duitsland in rood tenue speelde. 'Nog 99 dagen tot onze begrafenis?' Of: 'Klinsi, zo verzuipen we op het WK, mamma mia.' En: 'Fiasco in Florence'.

Boulevardkrant Bild vond het onverteerbaar dat buitenlandse kranten schrijven 'Deutschland kaputt' (Tuttosport, Italië) en dat de Duitse coach een workshop voor trainers van de Europese voetbalbond FIFA wil laten schieten. Volgens Die Welt is het 'systeem-Klinsmann' als naïef en ongeschikt ontmaskerd.

Er waren op de dag van de kater echter ook opvallend veel mensen in de voetbalwereld die tot kalmte maanden en Klinsmann steunden. 'Het was geen goed spel', zei bijvoorbeeld Uli Hoeness, manager van Bayern München, 'maar er is geen reden voor paniek.' Hoeness zei dat het juist nu zaak was om als één man achter het nationale elftal te gaan staan. 'Het is nu niet het moment om een wig tussen ons te laten drijven.'

Hoenness moedigde Klinsmann ook aan om de ingeslagen koers te blijven volgen. Hij zei niets te zien in discussies over ander personeel. De nederlaag heeft bovendien het voordeel dat de verwachtingen worden gedempt. 'Tot het WK kan nog veel gebeuren.'

Rudi Assauer, manager van Schalke 04, zei dat tegenslag heel gewoon is, zeker als men in korte tijd middelmatige spelers wil omvormen tot sterren van wereldklasse. Thomas Doll, trainer van HSV: 'We kunnen het nationale elftal niet zo maar afschrijven. Ze moeten nu gewoon zeggen: kom, laat ons er een tof WK van maken.'

Nog geen honderd dagen voor het begin van het WK praat iedereen in Duitsland voortdurend over voetbal. Het WK speelt ook een grote rol in commercie en politiek. In een reclamecampagne van de eerstehulpdiensten worden Oranjefans verpleegd. Motto: wij helpen echt iedereen. Die Welt vreest dat de vreugde over het gehele toernooi nu zal afnemen: 'De WK-sfeer in het hele land heeft door de tegenslag waarschijnlijk een domper opgelopen. Onze enige hoop is nu nog het thuisvoordeel en het feit dat de tegenstanders in de voorronde niet het kaliber hebben van de Italianen.'

De bevolking heeft nog het volste vertrouwen in de bondscoach. Uit een enquête van de tv-zender ARD bleek dat ruim 80 procent van de Duitsers achter hem staat.

    • Michel Kerres