Janis Ian

Na Quiet Is The New Loud (Kings Of Convenience) en Awake Is The New Sleep (Ben Lee) mengt de relatief oudgediende Janis Ian zich in de discussie met haar album Folk Is The New Black. Het titelnummer is een hilarisch pleidooi voor folk als hippe muziekstijl: 'Cheaper than crack/ you don't have to cook / download it and see/ the first time it's free/ then you'll be hooked.'

De grap is natuurlijk dat Janis Ian al in 1967 bekend werd met het simpele folkliedje Society's child en dat ze na bijna veertig jaar terugkeert bij de sobere en doeltreffende stijl van toen. Meer dan ooit lijkt ze op het onbevangen meisje dat At seventeen zong, met de aantekening dat haar onderwerpen zich verbreed hebben tot liedjes over seksuele toespelingen in songteksten (Danger danger) en de levenswijsheid van een ex-junkie (Life is never wrong).

De grote Chet Atkins stelde lang geleden al eens vast dat Ian een fenomenaal gitaarspeelster is; hier in het bijzonder nu ze haar akoestische gitaar tot het klaterende middelpunt maakt van schrijnende, ontroerende en zeldzaam intieme liedjes. Niks nieuws, ouderwets goed en misschien wel haar mooiste ooit.

Jan Vollaard

Janis Ian: Folk Is The New Black (Cooking Vinyl/Bertus)
    • Jan Vollaard