India ziet pact met VS als mijlpaal

In India is de gisteren gesloten nucleaire samenwerkingsovereenkomst met de Verenigde Staten, ondanks protesten, over het algemeen goed ontvangen. Het akkoord is door de landelijke media omschreven als mijlpaal in de geschiedenis. Ook Indiase nucleaire wetenschappers zijn enthousiast.

Het akkoord dat premier Singh en president Bush gisteren in New Delhi sloten bepaalt dat VS nucleaire technologie aan India zullen leveren. Op zijn beurt zal India zijn civiele kerninstallaties open stellen voor internationale inspecties. Daarmee komt een eind aan de aparte positie van kernmacht India, dat zich als een van de weinig landen nooit heeft aangesloten bij het Non-Proliferatie Verdrag (NPV), dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan.

President Bush vervolgde vandaag zijn bezoek aan India in Hyderabad, de hoofdstad van Andhra Pradesh, en net als Bangalore een van de symbolen van het nieuwe India wegens de florerende bedrijven in informatie-technologie. Ook hier moest Bush zich, net als gisteren in New Delhi, protesten laten welgevallen van onder meer moslims en linkse politieke partijen. Sommige demonstranten droegen portretten mee van Osama bin Laden.

Op televisie en in de Indiase kranten komen commentatoren superlatieven te kort om de overeenkomst met de VS te verwelkomen. The Indian Express, een landelijke Engelstalige krant, opende de krant met 'We hebben vandaag geschiedenis geschreven', een kop die ook op de voorpagina van The Hindustan Times prijkte. The Times of India drukte over de breedte van zijn voorpagina 'It's a Deal. A Very Big Deal'.

De strekking van veel reacties is hetzelfde. India en de VS staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Het verleden en (slechte) verhoudingen uit de tijd van de Koude Oorlog liggen nu ver achter ons. Amerika zal de snel groeiende economie een extra duw geven, is de verwachting.

Op basis van de overeenkomst zal de VS India helpen met het uitbouwen van zijn civiele nucleaire programma. India wil zo in zijn toekomstige energiebehoefte voorzien.

India heeft met de VS afgesproken dat de ongeveer tweederde van zijn kerncentrales die uitsluitend voor civiel gebruik zijn, onder toezicht komen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de organisatie die de naleving van het NPV controleert. India heeft 14 kerncentrales en verwacht er over drie jaar 22 te hebben. Zeven kerncentrales vallen buiten het toezicht van het IAEA.

Indiase nucleaire wetenschappers hebben deze oplossing toegejuicht, nadat zij eerder de vrees hadden uitgesproken voor 'uitverkoop aan de VS'. Jarenlang hebben wetenschappers in India zonder pottenkijkers kunnen werken aan nucleaire technologie, in het bijzonder voor militaire doeleinden.