Gratis feesten voor blanco stembiljet

Burgemeester Mikkers van Maasdriel (Gelderland) heeft zijn bevolking opgeroepen prudent om te gaan met het stemmen per volmacht. Eerder attendeerde hij de Kiesraad op een actie van een lokale ondernemersvereniging, de BOM. De BOM had inwoners vrij entree tot een feestavond in het vooruitzicht gesteld, in ruil voor een blanco volmacht.

Volgens Mikkers wordt landelijk gemiddeld 9 procent van de stemmen per volmacht uitgebracht. Maar in 2002 was dit in Maasdriel 19 procent. Hij vermoedt daarom onoorbare praktijken.

Volgens hardnekkige geruchten kan in Maasdriel een oproepingskaart worden ingewisseld voor verse waar, zoals een kist champignons of een doos eieren. Burgemeester Mikkers heeft er geen bewijzen voor ('mijn deur slaan ze over') maar van 'meerdere kanten' hoorde hij dat er huis-aan-huis 'actief gejaagd wordt' op volmachten.

De BOM ziet nu af van van de actie, nadat Mikkers met juridische stappen dreigde. In plaats van een toegangsprijs van tien euro voor het feest, wordt nu gewerkt met een vrije gift. Maar volgens M. van Herwijnen van de BOM mag dit ook een blanco volmacht zijn. 'Er zijn mensen die niet gaan stemmen of niet weten op wie. Dan willen wij dat wel voor ze doen', zegt Van Herwijnen. Naar welke partij de stemmen gaan, wil hij niet zeggen. 'Maar het is beter dan je stem verloren laten gaan.'

Volgens Van Herwijnen wordt er door de verschillende politieke partijen in Maasdriel 'volop geronseld'. Om enige politieke invloed te kunnen houden, heeft de BOM zich in de strijd gemengd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse zaken is de actie laakbaar maar niet strafbaar. De Kiesraad krijgt vaker signalen over ronselpraktijken. 'Het probleem is dat het moeilijk bewijsbaar is. Het moet stelselmatig en persoonlijk gebeuren', zegt de woordvoerder. In het verleden zijn al wel politici veroordeeld voor ronselen. De maximale boete is 4.500 euro.