Gratis en voor (bijna) niks

Staat er opeens een rij van vijfhonderd man voor je deur. Wat blijkt? martinklein_1.jpgZe komen niet voor mij, maar voor de bioscoop, een paar deuren verderop. Daar was gratis de film Breaking and Entering te zien.

Bijna elke avond is er in New York een film of een theatervoorstelling gratis te bezoeken. Niet dat ze zo slecht zijn dat er verder geen bezoekers komen. Breaking and Entering is bijvoorbeeld een publiekstrekker met Jude Law, Juliette Binoche en The Office-ster Martin Freeman (op de foto op straat in New York terwijl hij aan een andere film werkt).

Waarom is het dan wel gratis? Het publiek is proefkonijn. Wat werkt wel, wat niet? Zitten er foutjes in de film? Zijn scènes onbegrijpelijk, verhaallijnen ongeloofwaardig?

martingroot.jpgEr zijn wel een paar voorwaarden om naar binnen te mogen. Je moet aangeven hoe oud je bent, wat je afkomst is. En, voor mij lastiger: beloven dat je niets over de inhoud van de film via de media bekend zal maken.

Beloofd is beloofd. Wacht maar tot november. Dan is de film in Nederland te zien. En probeer in de tussentijd ook even deze vraag van het formulier achteraf voor me te beantwoorden: „behalve dat het gratis is, waarom ben je hier vanavond?”

    • Freek Staps