Geweld tegen lid oppositie Wit-Rusland

Twee weken voor de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland is gisteren oppositiekandidaat Aleksandr Kozoelin gearresteerd en in elkaar geslagen wegens 'hooliganisme'.

Een verboden betoging met twee- tot drieduizend deelnemers op een plein in de hoofdstad Minsk verliep daarentegen geweldloos. Wel stuitten de betogers toen ze onder het scanderen van 'Vrijheid' richting een gebouw liepen waar president Loekasjenko een redevoering hield, op een muur van oproerpolitie.

Kandidaat Kozoelin trachtte zich te laten registreren voor de conferentie van Loekasjenko, naar eigen zeggen 'om de waarheid te zeggen over de dictatuur waarin we leven'. In de lobby werden hij en drie campagnemedewerkers aangevallen door een groep veiligheidsagenten en afgevoerd naar een politiebureau. 's Avonds werd hij vrijgelaten.

In Wit-Rusland zijn op 19 maart presidentsverkiezingen, en de zwakke en verdeelde oppositie maakt weinig kans tegen de zittende president Aleksandr Loekasjenko, ook wel 'de laatste dictator van Europa' genoemd. Zijn regime kenmerkt zich door autocratie, Sovjetnostalgie en een door de staat gedomineerde economie en steunt op goedkoop Russisch gas.

Tijdens zijn rede, waarvan de choreografie sprekend aan een klassiek partijcongres deed denken, haalde Loekasjenko fel uit naar het Westen en de oppositie. 'Ze hebben een bloedbad aangericht in het Midden-Oosten. Wij weten dat jullie democratie in bloed gedrenkt is.' Betogers waren zijns inziens dienstplichtontduikers die alsnog in het leger moesten.

Gisteren meldde de Wit-Russische KGB, zoals de veiligheidsdienst nog heet, een oppositiecomplot om na de verkiezingen met geweld de macht te grijpen. Oppositiekandidaat Milinkevitsj heeft al betogingen aangekondigd tegen de verkiezingsuitslag.

Het scenario van de Wit-Russische verkiezingen volgt tot dusverre dat van 2001, toen Loekasjenko ook nerveus was over een coup. Toen was de bevriende Servische president Milosevic zojuist gevallen. Loekasjenko weet de latere omwentelingen in Georgië, Oekraïne en Kirgizië aan manipulaties van Washington en Brussel.