Geschokte reacties na inval bij Keniaanse media

Geschokte reacties na inval bij Keniaanse media NAIROBI, 3 MAART. De Keniaanse regering gaf vanochtend toe dat ze opdracht heeft gegeven voor de inval. Volgens de politie zette The Standard aan tot etnische haat. De minister van Binnenlandse Veiligheid zei over de inval: „Wie een slang opjaagt, moet erop voorbereid zijn gebeten te worden.” De inval komt op een moment dat de regering onder vuur ligt naar aanleiding van een groot corruptieschandaal en politieke intriges. Eerder deze week arresteerde de politie drie journalisten naar aanleiding van een artikel over een geheime ontmoeting tussen president Mwai Kibaki en een van zijn rivalen. Zowel in Kenia als daarbuiten is geschokt gereageerd op de inval. Ruim duizend betogers verzamelden zich bij het kantoor van de krant en riepen: ‘weg met Kibaki’. In een gezamenlijke verklaring noemden 28 westerse ambassades de inval ‘een ongehoorde aanval op de persvrijheid’. De krant The Standard is weer verkrijgbaar. Bij de drukkerij van de Keniaanse krant The Standard liggen verbrande kranten. Gisterochtend hebben gewapende agenten van de Keniaanse politie een inval gedaan bij de Standard Group, een van de grootste mediabedrijven van Kenia. Het televisiestation Kenia Television Network werd tijdelijk uit de lucht gehaald. Bij The Standard werden ook de drukpersen kapotgeslagen. Het is de eerste keer sinds de onafhankelijkheid van Kenia in 1963 dat de regering de activiteiten van een groot mediabedrijf tijdelijk stopzet. A member of the staff of the Kenyan daily the Standard passes by a smouldering heap of newspapers 02 March 2006 at the printing plant of Kenya's oldest newspaper in Nairobi. Heavily armed police officers stormed the headquarters of the 104-year-old Standard newspaper at midnight 01 March 2006 and disabled its television station before setting tens of thousands of printed newspaper ablaze following a 25 February 2006 report that President Mwai Kibaki had a secret meeting with a political opponent. AFP PHOTO/TONY KARUMBA AFP