'Geen sprake van erkenning staat Israël'

Hamas peinst niet over erkenning van de staat Israël. Dat herhaalde de in ballingschap levende politieke leider Khaled Meshal van Hamas vanochtend aan het begin van zijn driedaagse bezoek aan Moskou.

'De kwestie van erkenning is gesloten. Wij zullen Israël niet erkennen', aldus Meshal.

Hamas' driedaagse bezoek aan Moskou is het belangrijkste buitenlandse bezoek voor de beweging sinds zij in januari met overmacht de Palestijnse parlementsverkiezingen won. Washington en de Europese Unie willen geen dialoog aangaan, laat staan financiële hulp geven, zolang Hamas, verantwoordelijk voor ruim 60 zelfmoordaanslagen, geweld niet afzweert en Israël niet erkent.

De Russische president Poetin nodigde vorige maand tijdens een staatsbezoek aan Spanje onverwachts Hamas uit voor een bezoek aan Moskou. Daarmee leek hij te breken met de andere leden van het 'Kwartet' dat bemiddelt tussen Israël en de Palestijnen, de VS, de EU en de VN. Zij willen Hamas isoleren tot het concessies doet. Israël reageerde woedend, maar matigde later zijn toon.

Moskou hoopt Hamas tot concessies te bewegen. Nu Washington en Brussel één lijn trekken tegen Hamas, ziet het voor zichzelf een bemiddelaarsrol weggelegd. Rusland onderstreept dezelfde eisen te stellen als de rest van de internationale gemeenschap. 'Wij besparen onze partner gezichtsverlies. Hamas blijft geïsoleerd, maar via ons kunnen ze indirect een dialoog beginnen', zei gisteren een invloedrijk Doemalid.

Maar getuige het uitstel van het bezoek van Hamas aan Moskou verliepen de voorbereidende gesprekken weinig hoopvol. Russische commentatoren menen dat Moskou na vijftien jaar afwezigheid onvoldoende invloed meer heeft in het Midden-Oosten.

Hamas krijgt Poetin dit weekeinde niet te zien, zoals het er nu voorstaat. Het hoogtepunt wordt een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Daarnaast zal Hamas een onderminister ontmoeten, Russische parlementariërs en patriarch Aleksej II.

Meshal lijkt geen grote ambities te koesteren. 'Wij luisteren naar Russische functionarissen en zullen ons standpunt verduidelijken.' Een woordvoerder van Hamas in Beiroet dankte de Russen voor de politieke en morele steun en hoopte dat de discussie in Moskou zou gaan over economische steun.