Er zit muziek in strips

Een strip maken van een liedje, het ligt voor de hand, maar gebeurde niet eerder. Volgende week verschijnt een boek met veertien strips van Nederlandstalige liedjes.

Kunstenaars laten zich graag beïnvloeden door collega's uit andere disciplines. Romans (en tegenwoordig ook strips) worden verfilmd, films worden op hun beurt computerspelletjes. Terwijl, andersom, computerspelfiguur Lara Croft een filmpersonage werd. Zelfs gedichten overkomt het, als ze op muziek worden gezet. Luister maar naar de Slauerhoff-fado's van Nynke Laverman.

Vanaf nu bestaat er een nieuwe cross-over: songteksten die zijn omgezet naar strips. Of eigenlijk vanaf volgende week, want dan verschijnt Strips in Stereo, een boek zo groot en vierkant als een langspeelplaat, waarin veertien striptekenaars en illustratoren Nederlandstalige songteksten tot strips hebben verwerkt. De muziek van de veertien nummers staat op een bijgeleverde cd.

De groep tekenaars bevat die hard stripmannen als Hein de Kort, Mark Retera en Henk Kuijpers, maar ook types als Typex, Thé Tjong Khing en Joost Swarte, eerder illustrator dan striptekenaar. De twaalf mannen en twee vrouwen (Maaike Hartjes en Barbara Stok) mochten zelf een nummer uitkiezen, waardoor de selectie verrassend veelzijdig is. Strips in Stereo bevat niet alleen klassiekers als “Malle Babbe' en “Kom van dat dak af', maar ook “Moordenaar' van Osdorp Posse en het recente “Voor ik vergeet' van Spinvis.

De “graphic novel', strips voor volwassen lezers, ligt tegenwoordig in de betere boekhandel en geniet serieuze aandacht. Voorbeelden hiervan zijn de autobiografische strips over Iran van Marjanne Satrapi, de romantische boeken van Craig Thompson en, in Nederland, het werk van Guido van Driel. Het verwerken van songteksten tot strips past in deze ontwikkeling van strips tot “volwassen' medium.

Het leukste aspect van de cross-over muziek-strip is dat je - mits je het liedje kent - de strip gaat lezen op het ritme en met de melodie van het nummer. Een voorbeeld. Barbara Stok - ze maakt korte autobiografische strips - flirtte al eens met muziek toen ze met de Nederlandse band Caesar een strip plus cd maakte. Nu bewerkte ze de songtekst van “Is dit alles?' Wie het nummer van Doe Maar kent - ongeveer iedereen dus - en de strip begint te lezen, wordt onherroepelijk meegesleurd door de stem van Henny Vrienten in zijn of haar hoofd: “Ga zitten want ik wil eens met je praten. Ik ben allang niet meer zo blij als toen...'

Het initiatief voor Strips in Stereo is van Gerrit de Jager (De familie Doorzon) en Jean-Marc van Tol (een van de drie geestelijk vaders van Fokke & Sukke). Zij maakten de selectie van tekenaars, maar het idee sloeg onder de vakgenoten zo aan, dat er een alternatief album is gemaakt met werk van maar liefst 23 tekenaars. Dit album heet “Strips in Stereo, bootleg', omdat de rechten van de (soms Engelstalige) nummers niet zijn geregeld.

De “echte' Strips in Stereo wordt zaterdagavond 11 maart gepresenteerd in het Amsterdamse Paradiso. De meeste artiesten zullen daar hun nummer opvoeren, terwijl de strips worden geprojecteerd.

“Strips in Stereo', 11 maart, Paradiso, Amsterdam, met o.a. Boudewijn de Groot, Bennie Jolink, Peter Koelewijn, Def P, Spinvis en Henny Vrienten. Boek plus cd (De Harmonie) vanaf 11 maart, 27,50 euro. www.stripsinstereo.nl Meer over de “bootleg': www.senoeni.net/bootleg

    • Ward Wijndelts