Entrecote

Voor 2 personen: 2 dik gesneden entrecotes

olijfolie extra vergine 100 gram ontpitte zwarte olijven

1 teentje knoflook, gepeld

1 theelepel gedroogde oregano

zeezout en versgemalen zwarte peper

Een potje met zwarte-olijvenpasta is snel gemaakt. Het is wel zaak daarvoor lekkere olijven te kopen bij (Italiaanse) of andere delicatessenwinkels. De olijvenpasta kan in een gesloten potje lang bewaard worden in de ijskast; het is reuze handig om bij de hand te hebben om snel kleine accenten aan te brengen in het eten. Bijvoorbeeld bij crostini met kippenlevertjes, risotto, pasta met tomatensaus of - zoals in dit recept - gegrild rood vlees.

Bereiding: Bestrijk de entrecotes aan weerszijden dun met olijfolie en laat ze even rusten. Pureer de olijven samen met de knoflook in een roerzeef met fijne schijf tot een fijne massa.

Doe de olijvenpasta over in een schone glazen pot, roer de oregano en 2-3 eetlepels olie erdoor zodat de massa soepel en smeuïg wordt. Breng zonodig nog iets op smaak met zout. Dit levert ruim 100 gram olijvenpasta op. Verhit een geribbelde gietijzeren grillplaat op een hoog vuur tot de damp er vrijwel afslaat. Gril hierop de beide entrecotes om en om tot het vlees binnenin rosé is; onder de druk van een duim moet het vlees enige weerstand bieden.

Bestrooi de entrecotes met een weinig zout en maal er peper over. Doe ze over op voorverwarmde borden en bestrijk ze dun met olijvenpasta. Eet er een gemengde salade bij, licht aangemaakt met olijfolie, een drupje citroensap en zeezout uit de molen. Goed brood erbij. Klaar.

Morgen: Normandische coquilles.

    • Florine Boucher