ECB: risico's voor inflatie in eurozone

De Europese Centrale Bank (ECB) sluit verdere renteverhogingen dit jaar niet uit, omdat de inflatie in de twaalf eurolanden niet afdoende onder controle is.

Die boodschap gaf ECB-president Trichet gisteren na afloop van de tweewekelijkse beleidsvergadering van de centrale bank.

Op die vergadering werd besloten de belangrijkste rente van de ECB, de basis-herfinancieringsrente, te verhogen van 2,25 procent naar 2,5 procent.

Trichet liet in de bijbehorende verklaring de tot nu toe gangbare term 'waakzaamheid' achterwege, maar in de rest van zijn toelichting maakte hij duidelijk dat de ECB er niet gerust op is dat de inflatie onder controle blijft.

De ECB maakte ook de jongste economische prognoses openbaar. In 2006 groeit de economie van de eurozone tussen de 1,7 procent en 2,5 procent, in 2007 is dat tussen de 1,5 en 2,5 procent. De inflatie bedraagt volgens de ECB-prognoses tussen de 1,9 procent en 2,5 procent in 2006 en tussen 1,6 procent en 2,8 procent in 2007. Deze prognoses liggen gemiddeld boven het maximum van 2 procent dat de ECB nastreeft voor het handhaven van prijsstabiliteit in de eurozone. 'De inflatie blijft aan de hoge kant', aldus Trichet, die ook waarschuwde 'dat de opwaartse risico's voor deze prognose overheersen'.

Op de financiële markten was de rentestap van gisteren unaniem verwacht, maar kwam Trichets inflatiewaarschuwing als een verrassing. De koersen van aandelen en obligaties daalden, en de euro steeg met bijna 1 procent tot 1,2018 dollar per euro.

Trichet liet zich niet uit over de golf van nationale industriële protectie die op dit moment door Europa gaat. Hij zei dat dit punt niet in het bestuur van de ECB besproken was, maar maakte duidelijk dat de ECB het 'extreem belangrijk vindt dat alle landen zich aan de regels houden van de interne markt' van de EU.

De ECB maakte ook bekend de kandidatuur te steunen van de Duitse centrale bankier Jürgen Stark, als opvolger van het vaste bestuurslid Otmar Issing, wiens termijn dit jaar afloopt. Wie Issings machtige portefeuille van chef-econoom overneemt is nog niet duidelijk.

    • Maarten Schinkel