Diefstal aktentas dwingt Fortis tot publicatie cijfers

Bankverzekeraar Fortis heeft vanmorgen onverwachts zijn jaarcijfers gepubliceerd, nadat een aktentas met daarin een concept-persbericht over de jaarresultaten gestolen bleek te zijn. Fortis zou eigenlijk pas donderdag met de cijfers komen.

Een woordvoerder van het concern wilde niet zeggen waar en wanneer het concept-persbericht is ontvreemd. Er bestaat geen aanwijzing dat de tas gestolen is om het persbericht met de koersgevoelige informatie eerder in handen te krijgen, aldus de woordvoerder.

De publicatie van Fortis beperkte zich vandaag tot enkele kerngegevens. Het Nederlands-Belgische concern gaf geen dieper inzicht in de ontwikkelingen over het vorige jaar en ook het gebruikelijke commentaar van bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron ontbrak.

Uit de cijfers blijkt dat Fortis vorig jaar een nettowinst heeft geboekt van 3,9 miljard euro. Dat is bijna eenderde meer dan in 2004. De winst exclusief het resultaat op verkochte bedrijfsonderdelen steeg met 45 procent tot 3,5 miljard euro.

In het vierde kwartaal steeg dit winstcijfer tot 461 miljoen euro. Dat is ongeveer een kwart meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De bankenpoot van Fortis verdiende met 2,4 miljard euro de helft meer dan in 2004. Bij het verzekeringsbedrijf steeg de winst exclusief desinvesteringen met 9 procent tot 1,2 miljard euro. Het financiële concern stelt een dividend voor van 1,16 euro in contanten per aandeel, 12 procent meer dan vorig jaar.

Volgens een woordvoerder van Fortis zijn met dit beknopte persbericht de koersgevoelige cijfers gepresenteerd. De complete cijfers en de toelichting volgen volgende week.

Fortis is niet de eerste beursgenoteerde onderneming die het slachtoffer wordt van diefstal van koersgevoelige informatie. Een jaar geleden moest Rood Testhouse om dezelfde reden zijn jaarcijfers voortijdig publiceren. Bij een inbraak in de auto van de accountant werd een koffer met gevoelige cijfers ontvreemd. Rood Testhouse ontwikkelt testoplossingen voor chipapparatuur en heeft een notering aan de Amsterdamse beurs.