De stemming

Postertwist beslist

Aan Tilburgse lantaarnpalen mag iedere partij maximaal dertig eigen verkiezingsborden plaatsen. De SP plaatste er honderd en moet nu, na uitspraak van de rechter, zeventig borden zelf verwijderen.

De gewraakte SP-poster Aan Tilburgse lantaarnpalen mag iedere partij maximaal dertig eigen verkiezingsborden plaatsen. De SP plaatste er honderd en moet nu, na uitspraak van de rechter, zeventig borden zelf verwijderen. De SP spande de rechtszaak zelf aan toen de gemeente de posters wilde verwijderen en hun de rekening dreigde te sturen. De rechter stelde de gemeente in het gelijk. De partij zet de juridische strijd tegen de gemeente voort. Het bezwaar is dat partijen zelf maar dertig borden mogen plaatsen, maar dat ze wel onbeperkt extra borden kunnen huren. 'Rijke partijen kunnen zoveel borden in de stad zetten als ze maar willen', schrijft de partij op haar site. De gemeente laat weten dat de partijen tijdens een overleg, waarbij de SP niet kwam opdagen, akkoord zijn gegaan met het maximum. De SP heeft nu een prijsvraag uitgeschreven. Tilburgers kunnen de verwijderde borden afhalen. Wie het bord de leukste plek geeft bij zijn huis, krijgt een dinerbon.

De SP spande de rechtszaak zelf aan toen de gemeente de posters wilde verwijderen en hun de rekening dreigde te sturen. De rechter stelde de gemeente in het gelijk.

De partij zet de juridische strijd tegen de gemeente voort. Het bezwaar is dat partijen zelf maar dertig borden mogen plaatsen, maar dat ze wel onbeperkt extra borden kunnen huren. 'Rijke partijen kunnen zoveel borden in de stad zetten als ze maar willen', schrijft de partij op haar site. De gemeente laat weten dat de partijen tijdens een overleg, waarbij de SP niet kwam opdagen, akkoord zijn gegaan met het maximum. De SP heeft nu een prijsvraag uitgeschreven. Tilburgers kunnen de verwijderde borden afhalen. Wie het bord de leukste plek geeft bij zijn huis, krijgt een dinerbon. (IK)

Eendracht bij LPF

In de Tweede Kamer behoren ze nog tot dezelfde fractie, maar buiten het parlement hebben ze eigenlijk niets meer met de Lijst Pim Fortuyn (LPF) te maken. Toch zaten Mat Herben, Gerard van As en Joost Eerdmans gisteravond in de Japanese Watergarden in Naaldwijk op de eerste rij om de campagne van de Westlandse afdeling van de LPF te ondersteunen. Frappante leus van de afdeling in een gebied waar iedere dag de busjes van Turkse uitzendbureau's af en aan rijden: 'Westland voor de Westlanders'.

Ongeveer vijftig aanhangers waren gekomen om de drie aan te horen. Eerdmans verhaalde van zijn bezoek aan de politie in New York. Voor Eerdmans moet het snel afgelopen zijn met dat softe gedoe: 'Geen agenten meer met oorringetjes. De politie is het gezag en niet je beste kameraad'.

Van As klaagde dat de inhoud van het fractiewerk tot nu toe zwaar onderbelicht blijft. 'Onze pragmatische aanpak verdient veel meer aandacht'. (HvdB)

VVD voor huurder

'Geld sproeien over zielige mensen', daar houden VVD'ers niet van. Dat zei Gerrit Zalm (minister van Financiën, VVD) gisteren op een politiek café van de VVD in Amsterdam-Zuid-Oost. Fractievoorzitter `Jozias van Aartsen kreeg applaus voor de uitspraak waarmee hij die avond ook het NOS Journaal had gehaald: door te praten over voedselbanken en armoede hielp je de economie niet vooruit.

Daarna ging het toch over 'zielige mensen'. Door de huurplannen van minister Dekker (Volkshuisvesting, VVD) zullen alleen al in Oud-Zuid honderden ouderen zoveel meer huur moeten betalen dat ze gedwongen worden om te verhuizen - maar er zijn te weinig goedkope woningen. Emile Jaensch, VVD-lijsttrekker in Oud-Zuid, zei: 'Ik kan het niet verkroppen dat mijn partij dat laat gebeuren.' En de Amsterdamse lijsttrekker Laetitia Griffith zei: 'Wij moeten óók de partij zijn die zegt: we laten deze mensen niet in de steek.' Van Aartsen twijfelde geen seconde. 'Naar mijn mening móét hier een oplossing voor komen.' Op 8 maart, een dag na de verkiezingen, gaat hij samen met Griffith op bezoek bij Dekker - 's ochtends vroeg. (PdK)

Aldus...

'Wat is er toch met de VVD aan de hand? Een negatieve campagne, valse beschuldigingen, en ook nog wat treurig jatwerk hier en daar.' (Tweede-Kamerlid Klaas de Vries (PvdA) op zijn weblog)

'Ik heb geen uitspraak ingetrokken, ik sta overal achter.' (Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam gisteravond in het tv-programma Nederland Kiest)

SP krijgt steun AEL

De AEL roept de islamitische achterban op bij de raadsverkiezingen op de SP te gaan stemmen.

De Arabische Europese Liga (AEL) gaat de komende dagen 'agressief campagne' voeren om allochtonen ervan te overtuigen dat de SP en niet de PvdA de oplossingen heeft voor hun problemen. 'De PvdA is niet meer het bastion van multicultureel Nederland. De partij is bezig naar rechts op te schuiven', aldus AEL-leider Dyad Abou Jahjah. Voor de steden Utrecht en Den Haag geldt een afwijkend stemadvies: GroenLinks en Islam Democraten, een nieuwe lokale partij. 'Het programma van de SP vertoont grote overeenkomsten met onze standpunten', aldus Abou Jahjah. Zijn organisatie pleit voor een terugkeer naar het multiculturalisme in Nederland, integratie met behoud van de eigen cultuur, Arabisch en Turks als keuzevakken op de middelbare scholen, bestrijding van discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van achterstandswijken waar veel kansarme migranten wonen. Wel maakt de AEL een voorbehoud tegen het idee van de SP om kansarme allochtonen gedwongen over de stad te spreiden. In peilingen zegt bijna de helft van de allochtonen dinsdag op de PvdA te zullen gaan stemmen. 'Om dat te verhinderen gaan we met name in Rotterdam, waar deze partij op winst staat, agressief campagne voeren voor de SP de komende dagen', aldus Abou Jahjah

De AEL, met 800 betalende leden in Nederland, was het afgelopen halfjaar de drijvende kracht achter de oprichting van de Moslim Democratische Partij. Dat initiatief werd in november afgeblazen omdat zo'n partij zelfs in steden met grote aantallen islamitische allochtonen maximaal drie tot vier zetels zou kunnen binnenhalen. De AEL besloot in plaats daarvan aansluiting te zoeken bij (lokale) politieke partijen en kandidaten. (FS)

Tips? Mail stemming@nrc.nl. Dossier gemeenteraadsverkiezingen op www.nrc.nl
    • Inger Kuin
    • Petra de Koning
    • Harm van den Berg